03 sty 2013

Pączki tradycyjne – przepis

9 Komentarze Pączki, Tłusty czwartek

Przepis sprawdzony, niezawodny i bardzo prosty. Pączki wychodzą delikatne, pulchne i mięciutkie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 50 pączków

  • 750 g mąki pszennej
  • 75 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 9 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki wódki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 180 g masła lub margaryny

DODATKOWO:

  • słoiczek dżemu lub marmolady
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Drożdże rozcieramy z 1,5 łyżki cukru, następnie mieszamy z 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min, aby drożdże zaczęły pracować ( jeśli zaczyn nie podrośnie należy wykonać go na nowo ).

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Mąkę mieszamy z solą, następnie dodajemy masę żółtkową, zaczyn, resztę ciepłego mleka, chwilę zagniatamy. Dodajemy miękkie masło oraz 1,5 łyżki wódki. Zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie się delikatnie kleiło do dłoni ( można lekko podsypać mąką, ale nie dodawajmy jej dużo, ponieważ pączki stracą na swojej delikatności ). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte chwilę zagniatamy, stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na gr. ok 1-1,5 cm. Szklanką o śr. 6-7 cm wykrawamy pączki. Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy, przykrywamy do podwojenia objętości ( ok. 45 min ).

Napuszone pączki smażymy na oleju, rozgrzanym do temp. 180 C, aż skórka będzie brązowa. Usmażone odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostudzenia. Jeszcze lekko ciepłe pączki nadziewamy dżemem za pomocą specjalnej końcówki cukierniczej i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Tagi: ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

9 Komentarze to “Pączki tradycyjne – przepis”

  1. Odpowiedz Droczilka says:

    Dobrze mieć taki niezawodny przepis na pączki. Wyglądaja przepysznie!

  2. Odpowiedz Ela.M says:

    Pączki wyszły Ci śliczne. Ale ja ciast drożdżowych nie robię bo nie lubię ich wyrabiać. Ale za to super ciasta drożdżowe robi moja mama:)

  3. Odpowiedz Kokilka says:

    no tak, przecież już karnawał! :) nie mogę się doczekać Tłustego Czwartku…. to dla mnie druga Wigilia :P

  4. Odpowiedz Kamciss says:

    Uwielbiam domowe pączki, sama niedługo się za nie zabieram :)

  5. Odpowiedz wiosenka27 says:

    Są tak piękne, że zaraz chyba pójdę je usmażyć:)

  6. Odpowiedz ugotujmyto.pl says:

    Wyglądają obłędnie….zapisuję do zrobienia:)! Pozdrawiam!

Napisz komentarz