05 sty 2013

Ciabatta – przepis

16 Komentarze Chleby

Ciabatta to włoski chlebek pszenny, który formujemy w płaskie, podłużne bochenki. Zazwyczaj ma chrupiącą skórkę i miękki środek, ale zależne jest to od regionu Włoch. Moim zdaniem jest to jeden  z pyszniejszych chlebków, który świetnie nadaje się do kanapek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 bochenki

  • 8 g suchych drożdży
  • 520 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1  1/2 łyżeczki soli
  • 370 ml ciepłej wody

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, ciepłe mleko, oliwę oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto ( możemy mikserem ) ok. 10 min, powinno być miękkie i dosyć luźne w konsystencji. Wyrobione przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz ( powinno potroić swoją objętość ).

Napuszone ciasto dzielimy na dwie części i formujemy płaskie bochenki o gr. 2, 5 cm. TUTAJ znajdziecie video przedstawiające prawidłowy sposób kształtowania ciabatty. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Pieczemy w temp. 220 C przez 25-30 min, aż uzyskamy złoty kolor skórki. Smacznego.

Tagi: ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

16 Komentarze to “Ciabatta – przepis”

  1. Odpowiedz Droczilka says:

    Ciabattę lubie bardzo, ale jeszcze nigdy nie piekłam jej samodzielnie. Zamierzam spróbować:-).

  2. Odpowiedz Dorotas30 says:

    Oj ja tez uwielbiam ciabatte, wygląda wspaniale !!

  3. Odpowiedz Małgorzata says:

    Smakowita jest kuchnia włoska..<3

  4. Odpowiedz Kamciss says:

    Taka domowa to dopiero musi być pyszna :)

  5. Odpowiedz Aga says:

    Jest pyszna, dziś upiekłam, polecam ten przepis, ciabatta została „pochłonięta” przez moją rodzinę:)

  6. Odpowiedz ugotujmyto.pl says:

    Uwielbiam ciabattę…. zapisuję do zrobienia:)!

  7. Odpowiedz Kamila says:

    Witam, zamiast drozdzy instant ile powinnam dodac swiezych drozdzy ? Dziekuje

  8. Odpowiedz marcekpl says:

    Zrobiłam. Wyszła. Pyszna :) . Mocno czuć drożdże, ale ja tak lubie.

  9. Odpowiedz Tatiana says:

    doskonala, upieklam – super przepis – bardzo łatwo – jedynie trzeba uwazac z ciastem i z iloscia maki – 550 gr – smialo – i dłuzej juz podzielone bochenki moga postac niz 20 min – 35 – smialo – zeby wyrosly – czas w piekarniku idealnie 20 min

  10. Odpowiedz Darek says:

    Dziś zrobiłem. Rewelacja. Zrobiłem w sumie cztery sztuki z czego z dwoma poeksperymentowałem i do oliwy dodałem cztery ząbki gniecionego czosnku i sporo bazylii, a kilka minut przed wyjęciem posypałem tartym parmezanem i jeszcze odrobiną bazylii. Bajka !! polecam i dzięki za przepis…

  11. Odpowiedz Andrzej says:

    Wyszła super, jutro robię x 2 na grilla.

  12. Odpowiedz Monika says:

    Świetny przepis, prosty i bez udziwnień. Oczywiście piekę porcję z kilograma mąki, a drożdże użyję świeże. Dziękuję za link do filmiku z formowaniem ciabatty, świetnie wygląda i ławo zapamiętać. Pozdrawiam serdecznie.

Napisz komentarz