Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Chleby

Ciabatta – przepis

Styczeń 5, 2013 , 1787 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciabatta-3

Ciabatta to włoski chlebek pszenny, który formujemy w płaskie, podłużne bochenki. Zazwyczaj ma chrupiącą skórkę i miękki środek, ale zależne jest to od regionu Włoch. Moim zdaniem jest to jeden  z pyszniejszych chlebków, który świetnie nadaje się do kanapek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 bochenki

  • 8 g suchych drożdży
  • 520 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1  1/2 łyżeczki soli
  • 370 ml ciepłej wody

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, ciepłe mleko, oliwę oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto ( możemy mikserem ) ok. 10 min, powinno być miękkie i dosyć luźne w konsystencji. Wyrobione przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz ( powinno potroić swoją objętość ).

Napuszone ciasto dzielimy na dwie części i formujemy płaskie bochenki o gr. 2, 5 cm. TUTAJ znajdziecie video przedstawiające prawidłowy sposób kształtowania ciabatty. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce. Pieczemy w temp. 220 C przez 25-30 min, aż uzyskamy złoty kolor skórki. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje