Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Muffinki

Muffinki nadziewane białą czekoladą – przepis

Styczeń 7, 2013 , 31897 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
czekoladowe-muffinki-z-biala-czekolada-2

Muffinki z tego przepisu są bardzo puszyste, lekkie i delikatne. Smak ciasta jest dosyć intensywny czekoladowo-kawowy, natomiast biała czekolada w środku nadaje słodkiego kontrastu. Muffinki nie nadają się dla dzieci, ponieważ w przepisie zawarta jest kawa. Jeśli nie lubicie białej czekolady możecie zastąpić ją mleczną. Przepis z książki: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 12 muffinek

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 8 g cukru waniliowego
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 75 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 150 g białej czekolady

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Jajko mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, kwaśną śmietaną i kawą. Do płynnych składników dodajemy suche i mieszamy, aż się ze sobą połączą. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Białą czekoladę łamiemy na kawałki. Do każdej papilotki wkładamy 1/3 ciasta. Na wierzchu układamy kawałki białej czekolady i pokrywamy ciastem do 3/4 wysokości papilotki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 20-25 min. Upieczone muffinki zostawiamy na 5-10 min w piekarniku i dopiero po tym czasie wyciągamy z formy. Smacznego.

  • kinga

    Witam.Kawa rozpuszczalna ma byc rozpuszczona we wrzatku,czy dodoajemy ja w proszku?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      kawa w postaci płynnej :)

  • Konsty White

    cytując memy: „zrób muffinki – mówili, to takie łatwe – mówili”. Mi ten przepis (na razie pierwsze podejście do niego) nie wyszedł zbyt udanie. co prawda wyrosły i nie wyszły zakalcowate, ale przy próbie zdjęcia papilotki ciasto odchodziło dokładnie w miejscu gdzie była czekolada. próbowałam na różne sposoby – część muffinek z całą kostką,część z drobno posiekaną czekoladką a w kilka nie włożyłam wcale – ale efekt niestety zawsze ten sam, czapeczka piękna, ale ciasto zostawało całe w papilotce. nie wiem czy pochrzaniłam minimalnie proporcje czy to kwestia tego że zastosowałam cukier trzcinowy i mąkę pełnoziarnistą grahama, ale zazwyczaj używam jej do różnych wypieków i nigdy nic się nie dzieje. cóż, trudno, nie zniechęcę się gdyż kakao,kawa i biała czekolada to największe smakołyki dla mojego podniebienia :)

    ps. użyłam papilotek z motywem pingwinów z madagaskaru ,może to te łobuzy to zmajstrowały? :D

    ps2.: chyba że zdjęcia w wysokich papilotkach i podanie z widelczykiem były zamierzone, ze względu na to, że źle odchodzą :>

    pozdrawiam wszystkie fanki muffinek :D

  • Anna Kita

    jaka czekolada była użyta ja wybrałam Alpen Gold i znikła w cieście

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Uzylam belgijskiej czekolady

Może to Cię zainteresuje