Muffinki nadziewane białą czekoladą – przepis


Muffinki z tego przepisu są bardzo puszyste, lekkie i delikatne. Smak ciasta jest dosyć intensywny czekoladowo-kawowy, natomiast biała czekolada w środku nadaje słodkiego kontrastu. Muffinki nie nadają się dla dzieci, ponieważ w przepisie zawarta jest kawa. Jeśli nie lubicie białej czekolady możecie zastąpić ją mleczną. Przepis z książki: Muffiny. Małe, ale za to przepyszne.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 12 muffinek

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 8 g cukru waniliowego
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 75 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 150 g białej czekolady

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Jajko mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, kwaśną śmietaną i kawą. Do płynnych składników dodajemy suche i mieszamy, aż się ze sobą połączą. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Białą czekoladę łamiemy na kawałki. Do każdej papilotki wkładamy 1/3 ciasta. Na wierzchu układamy kawałki białej czekolady i pokrywamy ciastem do 3/4 wysokości papilotki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 20-25 min. Upieczone muffinki zostawiamy na 5-10 min w piekarniku i dopiero po tym czasie wyciągamy z formy. Smacznego.

wydrukuj teraz