08 sty 2013

Bułeczki drożdżowe z serem – przepis

11 Komentarze Słodkie bułeczki

Najlepsze bułeczki drożdżowe z serem jakie jadłam. Cały sekret drożdżówek tkwi w użyciu kremowego serka śmietankowego do nadzienia, a nie jak w większości przepisów twarogu. Z czystym sumieniem mogę polecić Wam ten przepis i zachęcić do wykonania. Przepis : Chleb. Domowy wypiek.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 16 bułeczek

  • 500 g mąki pszennej
  • 21 g drożdży suchych lub 42 g świeżych
  • 25 g miodu
  • 1 jajko
  • 250 g ciepłego mleka
  • 7 g soli
  • 80 g masła, miękkiego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 450 g serka śmietankowego np. Philadelphia lub Piątnica
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego

DODATKOWO:

  • jajko do posmarowania wierzchu bułeczek

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

W miseczce mieszamy ciepłe mleko z miodem oraz jajkiem. Do mąki dodajemy suche drożdże ( ze świeżych należy wcześniej wykonać zaczyn ), miękkie masło, sól oraz mleko wymieszane z miodem i jajkiem. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ser miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtko i na koniec masło.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 równych bułeczek i ponownie przykrywamy, odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.

Po tym czasie za pomocą szklanki o śr. 7 cm, zrobić w każdej wgłębienie, ciasto musi być w tym miejscu dosyć cienkie. Nakładamy do środka ok. 1,5 łyżki nadzienia i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 18 min do uzyskania złotej skórki. Po upieczeniu nie wyciągamy od razu z piekarnika, otwieramy po ok. 5-10 min, aby nadzienie mocno nie opadło. Smacznego.

Tagi: , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

11 Komentarze to “Bułeczki drożdżowe z serem – przepis”

  1. Odpowiedz wiosenka27 says:

    Wspaniale wyglądają. I tak kuszą:)

  2. Odpowiedz majka says:

    Uwielbiam drozdzowki z serem! Twoje wygladaja wspaniale. I jakie rowniutkie…jestem pod wrazeniem :)

  3. Odpowiedz Kamciss says:

    Mm smaki dzieciństwa :)

  4. Odpowiedz Pan Deserek :) says:

    I ja zapisuje do zrobienia – już jakiś czas o nich myślę :)

  5. Odpowiedz Dzoania says:

    Zrobione i …… już niestety zjedzone. Pycha, polecam przepis.

  6. Odpowiedz Natalia says:

    Pyszności! Przed chwilą wyciągnęłam z piekarnika! :)
    polecam przepis :)

  7. Odpowiedz magda says:

    Dziś zrobiłam te bułeczki i są rewelacyjne!!!!! Mniam, idę szamać;)

  8. Odpowiedz tomasz says:

    smietankowy twarożek :

    2 kosztki twarogu, śmietana kremówka, trochę mleka, wanilia
    + blender i mamy jeszcze lepszy krem niż kupny :-) poleca pracowik mleczarni :-)

  9. Odpowiedz dorota says:

    super wyszlo :) zamiast serka takiego, ktorego podalas uzyylam zwykleego twarogu poltlustego i dobrze zblenderowalam, nastepnie kierowalam sie twoim przepisem :) ale nastepnym razem dodam wiecej miodu :D

Napisz komentarz