Znajdź swój przepis

Precle

9 stycznia, 2013

Precle z tego przepisu są miękkie i lekko słodkie. Przygotowanie wymaga trochę pracy i zwinności w rękach. Ciasto dosyć łatwo daje się kształtować i nie sprawia problemów przy wyrabianiu. Precle to wspaniałe urozmaicenie zwykłych bułeczek, które możemy posypać makiem lub sezamem, samodzielnie również smakują bardzo dobrze. Przepis z książki: Chleb. Domowy wypiek.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 18 sztuk

  • 730 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 100 g masła lub margaryny
  • 320 ml mleka
  • 100 g cukru

DODATKOWO:

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • 2-3 łyżki maku do posypania

Masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe. Następnie dodajemy cukier, drożdże oraz połowę mąki i wyrabiamy chwilę mikserem. Wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 18 równych części i formujemy precle ( zdj. poniżej ), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Napuszone smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 225 przez 8 min. Smacznego.

FORMOWANIE PRECLI:

KROK I:

Z części ciasta formujemy wałeczek o długości 40-45 cm.

KROK II:

Wałeczek zginamy w połowie.

KROK III:

Jeden koniec przekładamy przez drugi.

KROK IV:

Ponownie przekładamy końce tworząc coś na kształt świderka.

KROK V:

Zwinięte końce przekładamy na wierzch tylnej części i rozciągamy końce. Gotowe.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x