Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bezy, Torty

Torcik bezowy z musem czekoladowym – przepis

Styczeń 11, 2013 , 9690 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
torcik-bezowy-z-biala-czekolada-1

Torcik bezowy dla osób, które uwielbiają bardzo słodkie desery. Beza po upieczeniu ma kruchą skórkę i miękki, ciągnący środek. Mus jest delikatny, lekko piankowy i także słodki. Torcik możecie wykonać w dowolnej konfiguracji np. tylko na jeden blat nałożyć krem lub na dwa. Deser bardzo mi smakował chociaż nie dałam rady zjeść go w całości:). Przepis: messinthekitchen.

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

ILOŚĆ: 2 mini torty

  • 100 g białek
  • 200 g cukru
  • szczypta mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA KREM LEMON CURD:

  • 100 g soku z cytryny
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MUS:

  • 140 g białej czekolady
  • 200 g lemon curd
  • 300 g bitej śmietany

DEKORACJA:

  • kandyzowane wiśnie
  • biała czekolada

Białka na bezy ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier oraz szczyptę mąki ziemniaczanej. Na papierze do pieczenia rysujemy 6 kółek o śr. 10 cm, następnie wypełniamy je powstałą masą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 130 C i pieczemy przez 1,5 godz. Po upieczeniu stopniowo zmniejszamy temperaturę w piekarniku i zostawiamy bezy bez uchylania drzwiczek na 15 min. Następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Beza po upieczeniu powinna być chrupiąca na zewnątrz, a w środku miękka i ciągnąca.

Sok z cytryny wlewamy do rondelka, dodajemy skórkę z cytryny, masło oraz połowę ilości cukru. Podgrzewamy, aż mieszanina zacznie wrzeć. Odstawiamy na 3 min. do lekkiego przestudzenia. Jajka, żółtko, resztę cukru oraz sól, miksujemy razem i powoli dodajemy do jeszcze ciepłej mieszaniny, cały czas mieszając. Mąkę mieszamy z łyżeczką wody i dodajemy do mieszaniny. Cały czas mieszając podgrzewamy, aż w konsystencji będzie przypominać budyń ( nie wolno doprowadzić do wrzenia ). Wkładamy do lodówki i przechowujemy w lodówce.

Białą czekoladę roztapiamy, dodajemy lekko podgrzany krem lemon curd i mieszamy. Na koniec łączymy z bitą śmietaną. Powstały mus schładzamy przez 2 godz.

Bierzemy jeden blat bezy, nakładamy za pomocą szprycy cukierniczej ( ew. nakładamy 1/6 masy łyżką lub nożem ) niewielkie kleksy, przykrywamy drugim blatem i ponownie wykonujemy kleksy z musu. Nakładamy trzeci blat i lekko smarujemy wierzch musem. Dekorujemy kandyzowanymi wiśniami i startą białą czekoladą. Podajemy zaraz po wykonaniu. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje