Róże karnawałowe – przepis


Róże wykonujemy z identycznego ciasta jak na faworki, różnią się jedynie kształtem i sposobem podania. Sekret udanych i kruchych ciastek leży w bardzo cienkim rozwałkowaniu ciasta, dokładnym wyrobieniu i napowietrzeniu ciasta przez ” ubicie ” je wałkiem:). Jeśli zastosujecie te wszystkie rady uzyskacie, delikatne, chrupiące i usiane bąblami róże. Z przepisu Ewy Aszkiewicz.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 12-14 róż

  • czubata szklanka mąki tortowej
  • kopiasta łyżka cukru pudru
  • jajko
  • żółtko
  • kopiasta łyżka masła, miękkiego
  • duża łyżka rumu lub wódki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

DODATKOWO:

  • wiśnie kandyzowane lub konfitura wiśniowa
  • cukier puder do oprószenia
  • smalec lub olej do smażenia

Z całego jajka odlewamy połowę białka, dodajemy resztę składników na ciasto i wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę i przez ok. 3-4 min. wybijamy je wałkiem z obu stron. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki w 3 rozmiarach ( u mnie szklanka, kieliszek do wódki oraz nakrętka ). Krążki lekko nacinamy w kilku miejscach, środek dużego i średniego lekko smarujemy białkiem i nakładamy na siebie ( duży, średni, mały ), mocno przyciskamy środek palcem lub końcem nożyka. Róże smażymy wierzchem, czyli mniejszym krążkiem na smalec lub olej. Rumienimy i odsączamy z tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem i na środek kładziemy jedną wiśnie kandyzowaną lub konfiturę. Smacznego.

WYKONANIE:

wydrukuj teraz