Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Desery

Mus z gorzkiej czekolady – przepis

Styczeń 15, 2013 , 8797 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
mus-z-gorzkiej-czekolady-1

Pyszny, mocno czekoladowy mus, który możemy podać ukochanej osobie podczas kolacji we dwoje w Walentynki lub po prostu zjeść bez okazji. Mus to nic innego jak połączenie ubitej śmietany z roztopioną czekoladą. Im delikatniej połączymy te dwa składniki, tym mus będzie bardziej delikatny i puszysty. Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady możecie wykonać go z deserowej lub mlecznej, ale wtedy zmniejszamy ilość cukru. Z przepisu: babble.

SKŁADNIKI NA MUS:

ILOŚĆ: 2 pucharki

  • 2 żółtka
  • 170 g czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:

  • bita śmietana do dekoracji
  • wiórki czekoladowe
  • wiśnie kandyzowane

Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Ustawiamy na nim szklaną miseczkę z gorzką czekoladą i czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy, aż czekolada będzie lekko ciepła. Żółtka miksujemy z wodą i powoli dodajemy, cały czas mieszając do rozpuszczonej czekolady. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder oraz wanilię. Delikatnie mieszamy z czekoladą, aby była puszysta. Mus przekładamy do pucharków i wkładamy na minimum 30 min. do lodówki. Dekorujemy kleksem bitej śmietany, wiórkami czekoladowymi ( jeśli nie macie gotowych możecie użyć zwykłej, ostrej obieraczki do ziemniaków i przeciągać nim po czekoladzie, powstaną domowe wiórki ) oraz wiśniami kandyzowanymi. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje