Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Makowce, ciasta z makiem

Piegusek, ciasto makowe na białkach – przepis

Styczeń 16, 2013 , 44358 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
piegusek,-ciasto-na-bialkach-5

Jeśli zostają Wam białka macie dwie opcje ich wykorzystania – bezy lub ciasto na białkach. Przepis na pieguska jest bardzo prosty i przez większość osób piekących dobrze znana. Ciasto jest lekkie, przypomina nieco biszkoptowe i mocno makowe. Jeśli lubicie bakalie możecie je dodać, aby smak był ciekawszy, a zamiast cukru pudru zrobić lukier lub polewę czekoladową. Ciasto jest rewelacyjnych sposobem wykorzystania resztek. Przepis z książki: Świąteczne słodkości.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 250 g rozpuszczonego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1 szklanka białek
  • 200 g maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • 8 g cukru waniliowego

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, następnie dodajemy mak oraz rozpuszczone masło, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie łączymy z masą makową, pod koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz cukier waniliowy. Ciasto przekładamy do keksówki o wym. 25×12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok godz, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje