Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Kruche ciasto z malinami – przepis

Styczeń 17, 2013 , 9051 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
kruche-ciasto-z-malinami

Ciasto do zjedzenia zaraz po upieczeniu, nie trzeba czekać, aż całkowicie wystygnie. Wyciągamy z piekarnika, chwilę czekamy, aż lekko przestygnie i podajemy z bitą śmietaną i cukrem pudrem. Ciasto nie nadaje się do przechowywania, ponieważ robi się twarde i niesmaczne. Przepis możecie wykonać z dowolnymi mrożonymi owocami, w zimę jak znalazł, ponieważ nie mamy dostępu do świeżych. Przepis: Słodka Kuchnia Polska.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • szklanka cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • szklanka zmielonych biszkoptów
  • 500 g mrożonych malin
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki na ciasto łączmy i wyrabiamy, aż będzie jednolite. Jeśli będzie za suche można dodać 1-2 łyżki śmietany lub kefiru. Formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na min. godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta odrywamy 1/3 i odkładamy na bok. Pozostałą częścią ciasta wykładamy tortownicę o śr. 24 cm, posypujemy równomiernie mielonymi biszkoptami. Mrożone maliny oprószamy 2 łyżkami cukru pudru i wykładamy na warstwę mielonych biszkoptów. Przykrywamy warstwą utartego na tarce o dużych oczkach pozostałego ciasta i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Pieczemy ok. 30-40 min, aż ciasto będzie z wierzchu lekko zarumienione. Podajemy zaraz po upieczeniu oprószone cukrem pudrem oraz porcją bitej śmietany. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje