18 sty 2013

Oponki z serem – przepis

12 Komentarze Tłusty czwartek

Oponki tradycyjnie smażymy w tłusty czwartek. Obok faworków i pączków jest to jeden z uwielbianych deserów w karnawale. Najlepiej smakują tego samego dnia, w którym są smażone z dodatkiem cukru pudru i mleka. Ser jest nieznacznie wyczuwalny i dla osób, które nie przepadają za nim nie powinien przeszkadzać. Inspiracja: Słodki karnawał. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze oponek

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 500 g białego sera, mielonego ( użyła sera z wiaderka dobrej jakości )
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • łyżka spirytusu

DODATKOWO:

  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

 Z mąki, proszku do pieczenia, sera, jaj, śmietany i cukru zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy spirytus. Na mocno posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem w środku mniejsze otworki. W rondelku rozgrzewamy olej lub smalec i na gorący ( temp. 180 C ) wkładamy oponki. Smażymy z obu stron na złoty kolor i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

Tagi: , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

12 Komentarze to “Oponki z serem – przepis”

  1. Odpowiedz Eliza says:

    Lubię takie serowe wersje ciasta, bardzo ładnie wyglądają :)

  2. Odpowiedz zufik says:

    U mnie wywołują wspomnienia, zawsze oponki robiłam z babcią jak byłam mała.
    Sama nie mogę się zebrać, bez babci nie wyjdą:)

  3. Odpowiedz Natalia says:

    Przysmak dzieciństwa :) ))

  4. Odpowiedz Justin&Dorothy says:

    Ale narobiłaś nam smaku na oponki :P :)

  5. Odpowiedz Inspirowane smakiem says:

    Mmm, uwielbiam, o wiele bardziej od pączków i faworków.

  6. Odpowiedz Magda says:

    Tłusty czwartek naprawdę jest tłusty! I taki ma zostać.Zaczynam pościć juz dziś żeby mieć miejsce na pączki, oponki i chruściki!!! Pyszności:)

  7. Odpowiedz madlene17 says:

    Smak mojego dzieciństwa i numer jeden wśród karnawałowych przysmaków:)

  8. Odpowiedz Magda says:

    O, ile bym oddała za takie pyszności – tylko, żeby to w boczki nie wchodziło :(

  9. Odpowiedz Naprawdę .. says:

    .. przepyszne ! tradycyjne oponki :)

  10. Odpowiedz ugotujmyto.pl says:

    Strasznie dawno ich nie jadłam….muszę to nadrobić :) !

  11. Odpowiedz Dorota says:

    Właśnie weszłam na Twój blog z przepisami!
    Jestem pod wrażeniem Twego talentu i zbioru tak licznych super przepisów!
    Dzięki

Napisz komentarz