21 sty 2013

Chałka z kruszonką – przepis

32 Komentarze Słodkie bułeczki

Przepis na chałkę już kiedyś podawałam, ale na naszą ulubioną z kruszonką jeszcze nie:). Wykonanie jest banalnie proste i nie będziecie mieć z nią żadnych problemów. Moim zdaniem chałka z tego przepisu nie ma sobie równych. Zaraz po upieczeniu jest delikatna, mięciutka, puszysta, samo ciasto nie jest  za słodkie, to kruszonka nadaje słodkiego posmaku. Możecie ją jeść na śniadanie z serkiem, dżemem, miodem, kremem czekoladowym …itd:). Ja zjadam ją samą ze szklaną mleka. Przepis z książki: Drożdżowe bułeczki i rogaliki.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 duża chałka

 

  • 450 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

 

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

 

  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru

 

 

DODATKOWO:

 

  • jajko do posmarowania wierzchu

 

 

 

CHAŁKA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.

 Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

 

CHAŁKA Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

 

Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ). Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz ( TUTAJ możecie zobaczyć jak prawidłowo zaplatać ), końce podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i wyrabiamy, aż powstaną grudki. Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką, szczególnie wierzch. Wkładamy na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy, aż skórka będzie mocno brązowa. Smacznego.

Tagi: ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

32 Komentarze to “Chałka z kruszonką – przepis”

  1. Odpowiedz Crispy Biscuits says:

    Chałkę planuję upiec już chyba pół roku, nadal tego nie zrobiłam. Uwielbiam tę słodką drożdżówkę :)

  2. Odpowiedz Monia says:

    Ja też mam chałkę w planach już od dłuższego czasu i jakoś zabrać się za nią nie mogę ;) Przepięknie się prezentuje :)
    Pozdrawiam :)

  3. Odpowiedz Myszka says:

    świeża chałka z masełkiem – wspomnienie dzieciństwa :)

  4. Odpowiedz Agnieszka says:

    Chałka wygląda pięknie…ale co się z Panią dzieje? dawno nie było nowych przepisów :) Pozdrawiam! Agnieszka

  5. Odpowiedz Ewa says:

    Też się zastanawiałam co się z Panią dzieje? Trzymam kciuki żeby wszystko się ułożyło i było dobrze…Pozdrawiam serdecznie…

  6. Odpowiedz Misia. says:

    Czytasz w moich myślach! Szukałam przepisu na chałkę i oto jest! :)
    Dziękuję! :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

  7. Odpowiedz Karolina says:

    Trzymam kciuki za Panią, żeby wszystko ułożyło się pomyślnie. Przykro mi z powodu tego trudnego dla Pani okresu. Życzę wszystkiego dobrego, proszę do nas szybko wracać. Pozdrawiam.

  8. Odpowiedz Anyzkowo says:

    Piękna, aż mam ochotę zrobić taką .

  9. Odpowiedz Alika says:

    Właśnie zrobiłam ciasto na chałkę- rośnie. Mam nadzieje, że mi wyjdzie. Ta jest piękna. Uwielbiam chałkę z masłem. Napisze później, jak mi wyszła.

  10. Odpowiedz Agnieszka says:

    Proszę wracać! brakuje nowych inspiracji! Już marzec, a na blogu ciągle napis Wesołych Świąt…zaraz Wielkanocnych. Czekamy na Panią :)

  11. Odpowiedz Alika says:

    Chałka wyszła super, najlepiej smakuje jak jest jeszcze ciepła. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

  12. Odpowiedz Patrycja says:

    Ja również proszę by Pani wróciła!! Bez Pani nowych przepisów, nuda w kuchni.. Codziennie zaglądam na stronę czy Pani do nas już wróciła:)

  13. Odpowiedz Ewa says:

    Ja też codziennie zaglądam z nadzieją na coś nowego:) Czekamy z niecierpliwością :)
    Pozdrawiam…

  14. Odpowiedz Karina says:

    moja chałka już rośnie spleciona xD ! mam nadzieję, ze nie bedzie zakalca ! narazie jest świetna… ;P

  15. Odpowiedz Karina says:

    właśnie wyciągnęłam z pieca, wyszły cudownie !!!!!!!!!!!
    upiekłam odrazu dwie naraz xD !
    super ! dziekuje baaaaaardzo za przepis ;*

  16. Odpowiedz Sandra says:

    A mi ciasto nie bardzo wyszło :( Takie mało pulchne. Jak oglądałam filmiki jak się Chałkę zawija w warkocz z 4 wałków to takie grubaśne i pulchne te ciasto mieli, a moje takie cienkie i suche :/ No ale zobaczymy czy dobre po upieczeniu będzie.
    P.S.
    Bardzo fajna stronka.

  17. Odpowiedz James says:

    Moja wyszła fajnie.Ktoś chce zobaczyć to można na facebook luknąć.Właśnie robie nastepną bo co to jedna:):)

    https://www.facebook.com/james.jameson.52206654

  18. Odpowiedz beti says:

    chałkę robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem mi wychodziła ,wszystkim smakowała , z masełkiem pyszna,dzięki za świetny przepis ,pozdrawiam

  19. Odpowiedz Molka says:

    Świetny przepis. Chałka wyszła pysznie.!

  20. Odpowiedz Joanna says:

    Dziś upiekłam pierwsze w moim życiu ciasto drożdżowe wg. tego przepisu i od razu sukces :-) . Świetny przepis.

  21. Odpowiedz AniaD says:

    Chalka pierwsza klasa! Bedac w ciazy w koncu musialam zrealizowac swoja kilkumiesieczna zachcianke i musze powiedziec ze obie z coreczka jestesmy zachwycone rezulatatem. Chalka jest smaczna nawet na trzeci dzien (a raczej skapa pozostalosc chaleczki;), a ta gora kruszonki jest jej niewatpliwym atutem. Goraco polecam wszystkim amatorom tego typu wypiekow!

  22. Odpowiedz Yaro says:

    Taka mała uwaga,gdy pierwszym razem robiłem chałkę i po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiałem ciasto,nie wyszła tak dobra jak bez ponownego wyrabiania.Zrobiłem ciasto i od razu uformowałem chałkę i dałem na grzejnik do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut a później od razu do piekarnika i jest znaczniej puszysta i delikatniejsza.Ogólnie przepis zaje*****sty i pewnie z innego nigdy nie skorzystam.

  23. Odpowiedz Yaro says:

    Jeszcze dodam że gdy mleko pomieszałem z drożdzami i cukrem dałem na bardzo ciepły grzejnik aż powstała piana taka jak na piwie i to pewnie też pomogło bo wcześniej dałem tylko w ciepłe miejsce i drożdze zaledwie zaczęły pracowac.

  24. Odpowiedz Weronika says:

    Upiekłam. Musiałm dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto wyszło elastyczne i ładnie odchodziło od ręki. I jeszcze nakryć folią aluminiową – miejsca posmarowane jajem szybko zrobiły się ciemnobrązowe, a chałka wymagała jeszcze trochę pieczenia.
    Sam efekt – pycha!!! Do tego mam domową konfiturę z leśnych malin. Mmmm…
    Dzięki za przepis!

Napisz komentarz