Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Chałka z kruszonką – przepis

Styczeń 21, 2013 , 2113 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
chalka-z-kruszonka-1

Przepis na chałkę już kiedyś podawałam, ale na naszą ulubioną z kruszonką jeszcze nie:). Wykonanie jest banalnie proste i nie będziecie mieć z nią żadnych problemów. Moim zdaniem chałka z tego przepisu nie ma sobie równych. Zaraz po upieczeniu jest delikatna, mięciutka, puszysta, samo ciasto nie jest  za słodkie, to kruszonka nadaje słodkiego posmaku. Możecie ją jeść na śniadanie z serkiem, dżemem, miodem, kremem czekoladowym …itd:). Ja zjadam ją samą ze szklaną mleka. Przepis z książki: Drożdżowe bułeczki i rogaliki.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 duża chałka

  •  450 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

 SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  •  60 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru

 

 DODATKOWO:

  •  jajko do posmarowania wierzchu

 

 CHAŁKA ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.

 Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

 CHAŁKA Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ). Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz ( TUTAJ możecie zobaczyć jak prawidłowo zaplatać ), końce podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i wyrabiamy, aż powstaną grudki. Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką, szczególnie wierzch. Wkładamy na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy, aż skórka będzie mocno brązowa. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje