Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Chleby

Angielski chleb muffinkowy – przepis

Marzec 14, 2013 , 7831 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
chleb-muffinkowy-2

Lekki chlebek, który rewelacyjnie smakuje z serkiem lub dżemem. Oczywiście możemy go także zajadać z wędliną lub innymi słonymi dodatkami. Utrzymuje swoją świeżość nawet kilka dni. Bardzo prosty przepis, który nie powinien sprawić żadnych problemów przy wykonaniu. Z przepisu: seasonandsuppers. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 bochenki

  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka soli
  • 4 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody rozpuszczonej w 1 1/2 łyżce wody

Wszystkie składniki oprócz rozpuszczonej sody przekładamy do miski i wyrabiamy przez około minutę. Zostawiamy na około 1-1,5 godz. w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, zakrywając wierzch ściereczką. Po napuszeniu do ciasta na chlebki dodajemy rozpuszczona sodę i ponownie wyrabiamy, aż będzie dokładnie wymieszane. Ciasto dzielimy na dwie równe części i przekładamy do foremek o wym 20 x 10 cm .Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 0,5-1 godz. pod przykryciem. Po tym czasie pieczemy w temp. 190 C przez około 60-70 min, aż skórka stanie brązowa. Chlebek najlepiej się kroi po całkowitym ostudzeniu. Smacznego.

  • Patrycja

    Na jeden bochenek składniki wszystkie zmniejszać o połowę? Czy można ewentualnie zamrozić druga część ciasta?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Lepiej jest zmniejszyć chociaz te chlebki nie wychodzą duże więc moze lepiej wykonać je z całości i gotowy już zamrozić :)

  • Renata

    Mój pierwszy chleb w życiu :)
    Nie wiem czy tak miał wyjść, ale smakuje bardzo dobrze :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Wierzch mogłaś przykryć wtedy by się nie spalił :) Natomiast najważniejszy smak, a napisałaś, że dobry to nie mam więcej zastrzeżeń ;)

      • Renata

        On nie jest spalony może tak wygląda ale nie jest ( światło tak może pada ) Skórka jest fajna chrupka i z dżemem smakuje PRZEPYSZNIE ! :)
        w przyszłym tygodniu będę próbować ciabatty :)
        jak wyjdzie to się pochwalę ;)

Może to Cię zainteresuje