Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka piaskowa śmietankowa – przepis

Marzec 20, 2013 , 49918 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
babka-piaskowa-smietankowa-1

Bardzo delikatne ciasto piaskowe z wyczuwalnym smakiem śmietankowym. Lekko wilgotne, puszyste, słodkie. Idealne na Wielkanoc lub po prostu do kawy. Wykonanie babki nie sprawia żadnych problemów, a smakiem możemy cieszyć się nawet kilka dni, jeśli jest szczelnie przechowywane. Przepis: A. Aszkiewicz, Słodka Kuchnia Polska.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 120 g masła lub margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietanki 12 %

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Białka oddzielamy od żółtek. Masło lub margarynę razem z przesianym cukrem pudrem miksujemy na puch i dodajemy po jednym żółtku. Następnie powoli wlewamy śmietankę cały czas miksując. Dodajemy przesiane przez sitko obie mąki, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia ok. 3 min. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C na ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 10 min. i dopiero wtedy wyciągamy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

  • Kasia

    A te budynie śmietankowe mają być z cukrem czy bez cukru? Bo nie jest napisane a to dość istotne, tak mi się przynajmniej wydaje.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Bez cukru ( torebeczki 2x po 40 g ) pozdrawiam

  • magda

    Ta babka jest rewelacyjna!!!

Może to Cię zainteresuje