Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Rogaliki

Rogaliki drożdżowe – przepis

Kwiecień 8, 2013 , 26 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
rogaliki-drozdzowe

Domowe rogaliki każdy zna i każdy może je wykonać, nie są skomplikowane i pracochłonne. Możecie poszaleć z nadzieniem i użyć dowolnych dżemów, kremów lub mas. Najlepiej smakują tego samego dnia, w którym zostały upieczone. Z przepisu: A. Aszkiewicz. Słodka Kuchnia Polska.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 15 rogali

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 60 g masła lub margaryny
  • 30 g świeżych drożdży
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki ciepłego mleka

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka gorącej wody
  • kilka kropli soku z cytryny

DODATKOWO:

  • marmolada do nadziewania
  • jajko do posmarowania wierzchu rogalików

Mąkę przesiewamy i dodajemy pokruszone drożdże, żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny i sól, lekko mieszamy. Następnie dodajemy ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione jeszcze letnie masło i ponownie wyrabiamy, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.Napuszone ciasto lekko wyrabiamy, dzielimy na dwie części i z każdej wałkujemy okrąg i kroimy w trójkąty. Nakładamy po łyżeczce nadzienia i zwijamy dosyć ciasno, rogale składamy ku sobie i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę w dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok. 30 min. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody lub mleka. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25-30 min. Cukier puder mieszamy razem z gorącą wodą i sokiem z cytryny, następnie smarujemy jeszcze ciepłe rogale. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje