Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Sernik domowy – przepis

Kwiecień 17, 2013 , 17492 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
domowy-sernik

Bardzo prosty przepis na domowy sernik. Z książki A. Aszkiewicz, Słodka Kuchnia Polska. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg białego sera, tłustego, trzykrotnie mielonego
  • 120 g masła
  • 6 dużych jajek
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki rodzynek

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Białka oddzielamy od żółtek

Masło razem z cukrem pudrem miksujemy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, ser, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową, pod koniec dodajemy rodzynki. Przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok. 1-1.15 godz, aż skórka z wierzchu stanie się brązowa. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, najlepiej jeśli zostawimy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.

  • Aneta Zahorska

    Cudowny sernik.polecam

Może to Cię zainteresuje