Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Drożdżówki z dżemem

Kwiecień 22, 2013 , 14136 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Wspaniałe bułeczki idealne na śniadanie lub dla dzieci do szkoły. Kształtem przypominają mi drożdżówki, które kiedyś można było nabyć w pobliskim sklepie. Świetnie smakują z mlekiem, kawą lub herbatą. Drożdżówki dodatkowo możecie posypać cukrem pudrem lub polukrować, wtedy będą jeszcze słodsze. Do nadzienia użyjcie waszego ulubionego dżemu lub marmolady. Przepis ze strony: moje wypieki. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 12 drożdżówek

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka, ciepłego
  • 75 g masła lub margaryny
  • 25 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
  • szczypta soli
  • 70 g cukru

DODATKOWO:

  • marmolada lub dżem
  • jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania wierzchu

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami ( ze świeżych wcześniej zrobić rozczyn ), dodajemy roztopione masło lub margarynę, ciepłe mleko, sól, cukier i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy, aby usunąć pęcherzyki powietrza.

Ciasto wałkujemy na prostokąt o wym. 30×50 cm, smarujemy marmoladą lub dżemem i zwijamy jak roladę. Następnie ostrym nożem kroimy na kawałki o szer. 3-3,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach i trzonkiem noża lub wąską drewnianą łyżką na środku każdego kawałka robimy wgłębienia. W ten sposób, aby boki uniosły się ku górze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wkładamy do piekarnika na 10 min. w temp. 200 C. Smacznego.

drozdzówki-z-dzemem-2
drozdzówki-z-dzemem

Może to Cię zainteresuje