Błyskawiczna wiewiórka – przepis


Ciasto proste, bardzo smaczne i na pewno będzie gościć u mnie w domu jeszcze nie raz. Jabłka, orzechy i masa kajmakowa wspaniale się łączy, a podprażone wiórki dodają specyficznego aromatu. Przepis Angeliki O. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych
  • puszka masy kajmakowej
  • łyżka masła
  • 1/2 opakowania wiórków kokosowych

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej oraz orzechy i mieszamy. Na koniec dodajemy sodę i jabłka, łączymy.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 25×35 cm. Pieczemy ok. 40-45 min. w temp. 200 C. Masę karmelową lekko ucieramy z miękkim masłem. Wykładamy równomiernie na ostudzone ciasto. Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy ciasto. Smacznego.

wydrukuj teraz