Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Ciasta biszkoptowe, Ciasta ucierane, Wielkanoc

Ciasto jogurtowe – przepis

Maj 8, 2013 , 38976 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-jogurtowe-1

Ciasto jogurtowe pochodzi z Francji i tam jest bardzo popularne. Konsystencja ciasta po upieczeniu jest lekko wilgotna, delikatna i puszysta. Podajemy je oprószone cukrem pudrem razem z konfiturą, ale bez dodatków jest równie smaczne. Przepis: A. Aszkiewicz Słodka Kuchnia Polska.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1  1/2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Jogurt miksujemy razem z cukrem pudrem, jajkami oraz skórką cytrynową. Gdy składniki będą połączone, a masa lekko spieniona, dodajemy rozdrobnione lekko chłodne masło lub margarynę oraz przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksujemy nie dłużej niż 2 minuty. Przekładamy do keksówki o wym. 9×28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-55 min. Zrumienione ciasto odstawiamy do ostudzenia. Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

  • Dominika Smela

    a czy można zrobić również w formie babeczek i dodać np. do każdej kostkę czekolady ? ;)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Myślę, że tak :)

  • Anna

    Czy można użyć jogurt typu greckiego ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      jogurt grecki może być za ciężki

      • Anna

        Coś poszło nie tak bo ciasto wcale nie urosło i zrobił się jakby zakalec choć w smaku było ok.

Może to Cię zainteresuje