08 maj 2013

Sernik na zimno z brzoskwiniami – przepis

14 Komentarze Bez pieczenia, Serniki

Przyznaję szczerze i bez cienia wątpliwości, że jest to najsmaczniejszy sernik na zimno jaki jadłam. Puszysty i lekki jak chmurka ze względu na dodanie ubitej piany z białek, a jednocześnie zwarty i nie rozpadający się. Zamiast brzoskwiń możemy dodać np. truskawki i zalać galaretką o tym samym smaku. Inwencja zależy od Waszego gustu. Moim zdaniem do słodkiej masy serowej pasują idealne brzoskwinie. Inspiracja: blog czary-gary. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 700 g gotowego sera mielonego ( dobrej jakości )
  • 80 g masła, temp. pokojowa
  • 120 g margaryny, temp. pokojowa
  • 20 g żelatyny w proszku
  • 3 jajka
  • 180 g cukru pudru
  • łyżka ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:

  • 1 duża puszka brzoskwiń ( ok. 870 g )
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych lub podłużnych ( ok. 120 g )

Żelatynę mieszamy z 6 łyżkami zimnej wody i zostawiamy na kilka minut, aby napęczniała. Po tym czasie dodajemy 6 łyżek gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Masło, margarynę oraz cukier puder ucieramy na jasną i puszystą masę. Następnie po łyżce dodajemy ser, żółtka, ekstrakt z wanilii oraz na koniec nie przerywając ucierania żelatynę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej, aby była jak najbardziej puszysta. Tortownicę o śr. 25-26 cm wykładamy folią, na dnie układamy biszkopty i przykrywamy je masą serową. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę do stężenia.

Brzoskwinie odsączamy zachowując ok. 250 ml syropu. Kroimy w plasterki i układamy na serniku. Galaretkę rozpuszczamy z 150 ml gorącej wody. Następnie dodajemy 250 ml syropu z brzoskwiń i mieszamy. Galaretkę wstawiamy do lodówki lub zamrażarki i co 5 min. zaglądamy czy już zaczyna gęstnieć. Tężejącą galaretką delikatnie zalewamy wierzch sernika z ułożonymi brzoskwiniami. Wstawiamy do lodówki na min. kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Smacznego.

Tagi: , , , , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

14 Komentarze to “Sernik na zimno z brzoskwiniami – przepis”

  1. Odpowiedz magda says:

    brzoskwinie to mój ulubiony dodatek do sernika na zimno :-) w ogóle to ciasto to ulubione ciasto moje i mojej mamy, gdy za oknem taka piękna, słoneczna pogoda!

  2. Odpowiedz gin says:

    Cudownie słoneczny, bardzo mi się podoba :)

  3. Odpowiedz Kasia says:

    Ależ to smacznie wygląda! Takie napakowane owocami :)
    Zapraszam do podglądania moich początków, Twój blog oczywiście w moich ulubionych :)

  4. Odpowiedz Anna says:

    Właśnie go zrobiłam .Jest przepyszny.Szukałam przepisu na sernik i znalazłam ten blog. Jest tyle fajnych przepisów.

  5. Odpowiedz Karolina says:

    Proszę do nas wrócić! Po raz kolejny skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu i po raz kolejny ciasto wyszło przepyszne :) Pozdrawiam.

  6. Odpowiedz Misia. says:

    Bardzo lubię serniki na zimno, bo przypominają mi smak dzieciństwa – moja mama bardzo często robiła podobne latem :)

    Twoje ciacho prezentuje się naprawdę wyśmienicie!

    Ściskam cieplutko!

  7. Odpowiedz Ola says:

    Naprawdę pyszne i bardzo proste!
    Dziękuję i polecam! :)

  8. Odpowiedz Maja says:

    Ciekawy przepis, zrobię ten sernik na Wielkanoc :) Podoba mi się dodanie ubitej piany z białek, ten deser musi być naprawdę puszysty. Już sobie wyobrażam, mmm :) Jeśli nie posiadam ekstraktu to mogę dać aromat bądź cukier waniliowy?
    Pozdrawiam!

  9. Odpowiedz Maja says:

    Czy coś się stanie jeśli dam 1 kg sera z wiaderka, takiego dobrej jakości, czy lepiej kupić ser tłusty na wagę i samemu zmielić? Może lepiej zamienić margarynę na masło, będzie lepszy smak dzięki temu?

    • Odpowiedz aneta says:

      Ja do tego przepisu użyłam sera gotowego ( wiaderkowego ) z Lidla i sernik wyszedł przepyszny. Na pewno dzięki dodaniu masła zamiast margaryny sernik będzie bardziej aksamitny i będzie wyczuwalny maślany smak ( według mnie sernik bez takiej zamiany jest pyszny ), wybór należy do Ciebie :) . Pozdrawiam.

  10. Odpowiedz Maja says:

    Zrobiłam! Jest pyyyszny, najchętniej zjadłabym pół blachy naraz :D Zwarty, cudownie puszysty i kremowy, coś wspaniałego. Zrobiłam z 1 kg sera a margarynę zastąpiłam w całości masłem. Zapisuję przepis do zeszytu.

Napisz komentarz