Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Bułeczki z malinami i białą czekoladą – przepis

Sierpień 17, 2013 , 6896 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
buleczki-z-malinami-i-biala-czekolada1

Zapach drożdży zawsze nastraja mnie pozytywnie i nie ważne czy akurat będę z nich robiła chleb, bułki lub też słodkie drożdżówki. Dodatkowo w tym przepisie znajdziemy wszystko to co uwielbiam: maliny, mascarpone i czekoladę. Samo nadzienie nie jest bardzo słodkie, więc jeśli uwielbiacie bardziej intensywny smak polecam Wam dodać podwójną porcję białej czekolady, ponieważ maliny są kwaśne. Bułeczki zaraz po upieczeniu są bardzo mięciutkie z lekko chrupiącą skórką. Przepis z książki : Chleb. Domowy wypiek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ:  12 bułeczek

  • 500 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży suchych lub 24 g świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 1/2 łyżeczki soli

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 200 g serka mascarpone
  • 1 małe jajko
  • 60 g białej czekolady, roztopionej
  • 250 g świeżych malin

 

DODATKOWO:

  • cukier puder do obtoczenia malin
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

 

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ( oprócz mleka ).
Drożdże suche mieszamy z mąką ( ze świeżych drożdży wcześniej wykonujemy rozczyn ). Następnie dodajemy cukier, jajka, ciepłe mleko, jogurt oraz sól, mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, aby je odgazować i dzielimy na 12 równych części ( u mnie każda po 75 g ). Z każdej części formujemy okrągłe bułeczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia. Serek mascarpone łączmy z jajkiem oraz białą czekoladą ( jeśli lubicie bardzo słodkie nadzienie możecie podwoić ilośc białej czekolady ).
W każdej bułeczce robimy szklanką mocne wgłębienia, prawie do samej blachy. Do każdego wgłębienia nakładamy po 1 1/2 łyżki nadzienia serowego oraz 5-6 malin ( oprószonych wcześniej cukrem pudrem ). Boki bułeczek smarujemy jajkiem połączonym z mlekiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 C na ok. 25 min. Po upieczeniu bułeczki można oprószyć cukrem pudrem lub delikatnie polukrować. Smacznego.

  • karolina

    czy mogę użyć malin mrożonych?
    powinnam je wcześniej rozmrozić?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie rozmrażaj wcześniej dodaj całkowicie zamrożone :)

Może to Cię zainteresuje