Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem, Walentynki

Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym – przepis

Październik 24, 2013 , 12200 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-czekoladowe-z-musem-czekoladowym-2

Od jakiegoś czasu miałam wielką ochotę na mega czekoladowe ciasto. Nie chciałam, aby to było zwykłe ciasto z czekoladą, ale żeby miało w sobie jakąś masę. W internecie udało mi się znaleźć przepis na ciasto z musem. Okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę. Bardzo czekoladowe dwie warstwy, z których jedną piecze się w piekarniku, a drugą chłodzi w lodówce. Bardzo proste w wykonaniu i nie potrzeba dużej ilości składników. Jestem bardzo zadowolona z tego, że w tym przepisie dodajemy ciemną czekoladę, ponieważ jest ona po prostu najzdrowsza. Inspiracja: cafebabilon. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 150 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 175 g cukru

 

SKŁADNIKI NA MUS:

  • 100 g masła
  • 3 duże jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • kieliszek wódki lub likieru czekoladowego ( niekoniecznie )

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem z masłem. Zostawiamy do wystudzenia. Żółtka oddzielamy od białek. Kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do żółtek, miksujemy. Następnie dodajemy wystudzoną czekoladę cały czas miksując.  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Pianę delikatnie łączymy z masą czekoladowo-jajeczną i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy ( powinno dosyć mocno opaść ).

W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem z masłem. Ostudzić. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia. Jajka w skorupkach chwilę polewamy wrzątkiem, ze względu na ich wykorzystanie w surowej postaci. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy przesiane przez sitko kakao, miksujemy. Następnie dodajemy ostudzoną czekoladę cały czas miksując. Na koniec łączymy z alkoholem oraz żelatyną. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier, masa powinna być gęsta i lśniąca. Pianę delikatnie łączymy z masą czekoladowo-jajeczną, aby była jak najbardziej puszysta. Powstałą masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód. Wkładamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje