13 lis 2013

Napoleonka, kremówka – przepis

14 Komentarze Ciasta i ciastka z kremem

Na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na bardzo znane ciasto, które funkcjonuje pod nazwą kremówka lub napoleonka. W zależności od regionu oraz kremu ciasto nazywane jest także napoleonem, kremówką papieską. Ciasto jest inspirowane francuskim mille-feuille, deserem podawanym m.in. w Neapolu i stąd prawdopodobnie przyjęła się nazwa napoleonka w krajach europejskich. Ciasto jest najsmaczniejsze dnia następnego po przygotowaniu. Masa jest bardzo gęsta i zwarta, do krojenia najlepszy jest nóż do chleba z piłką.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 250 g margaryny ( prosto z lodówki )

 

SKŁADNIKI NA KREM :

  • 1 l  mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło. Wszystko razem siekamy nożem, następnie wlewamy śmietanę i szybko zagniatamy. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy tak jak ciasto francuskie. Wałkujemy zawsze w jedną stronę i składamy jak kopertę, ponownie wałkujemy i tą czynność powtarzamy trzy razy. Ciasto wkładamy na min. pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy o wymiarach 32 x 32 cm ( możemy rozwałkować kilka cm więcej, ponieważ ciasto podczas pieczenia się kurczy ). Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 20-25 min. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor.
Pół litra mleka razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Resztę mleka mieszamy z roztrzepanymi żółtkami, cukrem waniliowym oraz przesianą mąką, aby zapobiec powstaniu grudek. Do gorącego mleka wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając do zagotowania i dosyć mocnego zgęstnienia masy. Ciepły krem wykładamy na upieczony placek i przykrywamy drugim, lekko dociskając. Po całkowitym ostudzeniu ciasta wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

Tagi: , ,
napisany przez
Autor nie uzupełnił jeszcze swojego profilu.
Podobne wpisy

14 Komentarze to “Napoleonka, kremówka – przepis”

  1. Odpowiedz wedelka says:

    Wygląda idealnie. Babcia mojego męża taką robiła. Mąż wspomina ją zawsze z rozrzewnieniem i żałuje, że nigdy już takiej pewnie nie zje. Ja nie odważyłam się jeszcze podjąć wyzwania. Ale może z takim przepisem kiedyś się skuszę? :)

  2. Odpowiedz Karolina says:

    Wygląda przepysznie :) Bardzo się cieszę, że znowu nabrała Pani wiatru w żagle :)

  3. Odpowiedz Kokilka says:

    ja ich nigdy nie rozróżniam :P

  4. Odpowiedz majka says:

    Uwielbiam to ciasto. Wyglada przepysznie…az mi slinka pociekla na sam widok :)

    Pozdrowienia.

  5. Odpowiedz Angie says:

    Muszę w końcu zrobić, bo uwielbiam to ciasto!

  6. Odpowiedz m says:

    Jaką mąkę dodajemy do kremu? Pszenną czy żytnią?

  7. Odpowiedz m says:

    pszenną czy ziemniaczaną*

  8. Odpowiedz Pan Deserek :) says:

    Wygląda fantastycznie tak lekko :) Jest idealna ! Zabieram kawałek do porannej do kawki ;)

  9. Odpowiedz proste rrozwiązania says:

    ja posługuję sie gotowym ciastem fanuskim,ze sklepu,a masa jest prosta i szybka w zrobieniu,jak czasami wyjdzie z grudkami,to blender wszysto załatwi na gładko,poz tym ,pod koniec dodaje troszkę masła do kremu .Naprawde łatwo , moze mniej smaczne(???),ale nikt nie nazeka,tylko sie zajada.

  10. Odpowiedz Marta says:

    krem w gotowym cieście nie przykleił się ani do dołu ani do góry, dlaczego?

    • Odpowiedz aneta says:

      Podstawą jest wylać jeszcze ciepły krem, który scali dwie warstwy, ale przyczyna może również tkwić w za gęstym kremie. Proszę się nie zrażać i spróbować raz jeszcze :)

Napisz komentarz