Murzynek, najlepszy – przepis


Bardzo proste ciasto, które chyba każdy zna. Nie potrzeba do jego wykonania dużych umiejętności kulinarnych. Ciasto możemy wykonać z dodatkiem bakalii lub je pominąć, ale o wiele lepszy smak jest po dodaniu orzechów i rodzynek. Przepis na murzynka pochodzi ze strony wielkie żarcie. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 łyżek wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki bakali np. rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, orzechy laskowe

 

W rondelku roztapiamy masło razem z kakao, cukrem, cukrem waniliowym oraz 7 łyżkami wody. Podgrzewamy do momentu, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony. Z masy kakaowej odlewamy pół szklanki ( posłuży nam do polania wierzchu ciasta), resztę masy zostawiamy do ostudzenia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy kakaowej, cały czas mieszając. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy czekoladowej. Do bakalii dodajemy łyżeczkę mąki, obtaczamy i dodajemy do ciasta. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaje powoli do ciasta, aby było jak najbardziej puszyste. Wykładamy do keksówki o wymiarach 10×20 cm ( u mnie silikonowa, natomiast zwykłą formę wykładamy papierem do pieczenia ). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka. Lekko ciepłe ciasto smarujemy polewą, którą wcześniej odłożyliśmy. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Smacznego.

wydrukuj teraz