Migdałowe rogaliki z cynamonową posypką – przepis


Bardzo kruche i cudownie pachnące rogaliki. Ciasto może być lekko problematyczne, ponieważ dodatek zmielonych migdałów powoduje, że ciasto ma tendencję do słabego trzymania się ze sobą. Pomocna będzie tutaj mąka, którą należy podsypywać podczas wałkowania. Inspiracja: Mistrz Polski Cukierników, Paweł Małecki.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok 3 blaszki rogalików

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 laska wanilii ( niekoniecznie )

 

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:

  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Mąkę przesiewamy dodajemy zmielone migdały, cukier, żółtka, nasionka z laski wanilii ( niekoniecznie ) oraz miękkie masło. Za pomocą noża siekamy i łączymy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na ok. 3-4 mm ( wałkowanie jest dosyć trudne, ponieważ ciasto się rozpada, ale podsypywanie mąką powinno pomóc ). Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, w każdym ponownie szklanką wykrawamy pół księżyce. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 12-14 min. Rogaliki powinny być zarumienione.

Składniki na posypkę łączymy razem. Zaraz po wyjęciu rogalików z piekarnika obtaczamy je w posypce. Przechowujemy w słoiku lub pojemniku razem z posypką. Smacznego.

wydrukuj teraz