Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Piernik przekładany – przepis

Grudzień 9, 2013 , 1228 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
piernik-przekladany

Pierwszy raz wykonałam piernik przełożony i sukces. Przepis jest doskonale wymierzony, a samo wykonanie bardzo proste. Piernik jest delikatny, puszysty, lekko wilgotny. Krem wykonany jest z połączenia kaszki manny i masła, natomiast delikatnej kwasowości dodaje marmolada. Kolejny fantastyczny w smaku piernik, który sprawdzi się na świątecznym stole. Przepis z portalu smak. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA PIERNIK:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka mocnej herbaty

 

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1 szklanka cukru
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 3/4 litra mleka
  • 250 g masła lub margaryny

 

DODATKOWO:

  • 200 g marmolady lub powideł

 

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i ucieramy na jasną masę. Następnie łączymy z 1 szklanka mąki oraz 1 łyżeczką sody. Powoli dodajemy olej, cały czas miksując. Dodajemy kolejną szklankę mąki i ponownie miksujemy. Ciasto łączymy z miodem, trzecią szklanką mąki oraz łyżeczką sody. Stopniowo wlewamy przestudzoną herbatę, cały czas miksując oraz przyprawę do piernika. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na trzy części.

Blaszkę o wymiarach 34×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy jedną część ciasta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C na ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka. Pozostałe dwie części ciasta pieczemy dokładnie w ten sam sposób.

Szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrem. Pozostałe mleko łączymy z kaszką manną i wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Masa powinna być gęsta. Przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Masło miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo kaszkę manną ( masło i kaszka powinna mieć tę samą pokojową temp. inaczej masa może się zważyć ).

Z masy odkładamy ok. 4 łyżek, która posłuży nam do wykończenia wierzchu ciasta.

Blat ciasta smarujemy połową marmolady, na nią wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i ponownie smarujemy marmoladą oraz masą. Całość przykrywamy trzecim blatem i smarujemy równomiernie masą, którą wcześniej zostawiliśmy ( 4 łyżki ). Piernik przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Na ciasto warto położyć deskę, która obciąży piernik i sprawi, że warstwy nie będą się oddzielać. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje