Znajdź swój przepis

Piernik przekładany

9 grudnia, 2013

Pierwszy raz wykonałam piernik przkładany i sukces. Przepis jest doskonale wymierzony, a samo wykonanie bardzo proste. Piernik jest delikatny, puszysty, lekko wilgotny. Krem wykonany jest z połączenia kaszki manny i masła, natomiast delikatnej kwasowości dodaje marmolada. Kolejny fantastyczny w smaku piernik, który sprawdzi się na świątecznym stole. Przepis z portalu smak. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA PIERNIK:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka mocnej herbaty

 SKŁADNIKI NA KREM:

  • 1 szklanka cukru
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 3/4 litra mleka
  • 250 g masła lub margaryny

 DODATKOWO:

  • 200 g marmolady lub powideł

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i ucieramy na jasną masę. Następnie łączymy z 1 szklanka mąki oraz 1 łyżeczką sody. Powoli dodajemy olej, cały czas miksując. Dodajemy kolejną szklankę mąki i ponownie miksujemy. Ciasto łączymy z miodem, trzecią szklanką mąki oraz łyżeczką sody. Stopniowo wlewamy przestudzoną herbatę, cały czas miksując oraz przyprawę do piernika. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto dzielimy na trzy części.

Blaszkę o wymiarach 34×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy jedną część ciasta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C na ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka. Pozostałe dwie części ciasta pieczemy dokładnie w ten sam sposób.

Szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrem. Pozostałe mleko łączymy z kaszką manną i wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Masa powinna być gęsta. Przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Masło miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo kaszkę manną ( masło i kaszka powinna mieć tę samą pokojową temp. inaczej masa może się zważyć ).

Z masy odkładamy ok. 4 łyżek, która posłuży nam do wykończenia wierzchu ciasta.

Blat ciasta smarujemy połową marmolady, na nią wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i ponownie smarujemy marmoladą oraz masą. Całość przykrywamy trzecim blatem i smarujemy równomiernie masą, którą wcześniej zostawiliśmy ( 4 łyżki ). Piernik przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Na ciasto warto położyć deskę, która obciąży piernik i sprawi, że warstwy nie będą się oddzielać. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. nie zauwazylam tego ale teraz juz widze dziekuje :)

  2. czy moze mi pani powiedziec o jaka herbate chodzi bo tam pisze w biszkopcie ze wlewamy przestudzona herbate a wyzej w skladnikach niema podane ze trzeba herbate

    1. W skladnikach ciasta pisze o szklance herbaty chodzi o taka najzwyklejsza :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x