Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Plecione drożdżówki z cynamonem – przepis

Grudzień 13, 2013 , 10191 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
pleciona-drozdzowka-z-cynamonem-7

Kolejna wariacja z ciasta drożdżowego z nutą cynamonu. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, a samo zaplatanie przedstawiłam na zdjęciach, aby było bardziej zrozumiałe. Drożdżówki najlepiej smakują tego samego dnia, w którym zostały upieczone. Lekko chrupiące, ze słodkim nadzieniem, pachnącym cynamonem. Dodatkowo posypałam bułeczki orzechami laskowymi, ale możecie je pominąć lub zastąpić czymś na co właśnie macie ochotę. W zimowe wieczory nie znam nic lepszego od cynamonówki z kubkiem mleka. Inspiracja: boxofspice. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 8 drożdżówek

  • 275 g mąki pszennej
  • 85 g masła lub margaryny ( roztopionej )
  • 1  1/2  łyżki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży ( instant ) lub 14 g świeżych

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 2 czubate łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

DODATKOWO:

  • kilka sztuk posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

 

Mąkę przesiewamy dodajemy suche drożdże ( ze świeżych wcześniej wykonujemy rozczyn ), sól, cukier, jajko oraz ciepłe mleko. Chwilę wyrabiamy i dodajemy roztopione masło lub margarynę. Zagniatamy ciasto ok. 5 min, następnie przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz ).

 Wszystkie składniki na nadzienie łączymy razem i odstawiamy, aż masło lekko stężeje ( bardziej stałe nadzienie będzie się mniej wylewało podczas rolowania bułeczek ).

 Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, aby je odgazować. Następnie dzielimy na 8 równych części. Każdą cześć wałkujemy na prostokąt o wymiarach 14×12 cm, smarujemy nadzieniem i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Zrolowane ciasto lekko spłaszczamy dłonią i zostawiając ok. 1 cm przekrawamy wzdłuż. Dwa przekrojone wałeczki zaplatamy, końce zlepiamy ze sobą i podwijamy pod spód bułeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztopionym masłem z cynamonem, obsypujemy cukrem oraz posiekanymi orzechami laskowymi. Pieczemy w temp. 200 C przez 5 min, następnie zmniejszamy temp. do 175 C i pieczemy ok. 10-12 min. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje