Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciastka kruche

Ciasteczka imbirowe na choinkę

Grudzień 16, 2013 , 5968 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasteczka-z-szybkami-(-na-choinke-)-6

Ciasteczka imbirowe, które pobudzają wyobraźnie dzieci i dorosłych. Sprawdzą się jako dekoracja na choince, ale także jako świąteczne ciasteczka na bożonarodzeniowym stole. Ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub po prostu podać bez dodatków. Spokojnie mogą być przechowywane przez miesiąc w pojemniku, ale najlepiej smakują po trzech dniach od upieczenia. Opcjonalnie zamiast landrynek możemy dodać proszek z galaretki w różnych kolorach, a witrażyki lub też szybki będą miały piękne odcienie. Inspiracja: bbcgoodfood. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciastek

  •  175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 100 g zimnego masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

 DODATKOWO:

  •  małe opakowanie kolorowych landrynek

 Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy mielony imbir, skórkę otartą z pomarańczy oraz masło, które kroimy na niewielkie kawałki. Wszystko razem siekamy nożem, następnie dodajemy mleko i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto owijamy folią i wkładamy na min. 30 minut do lodówki.

Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm, następnie foremkami ( jedna większa, druga mniejsza ) wycinamy ciasteczka z otworem. Jeśli chcemy je zawiesić na choince, za pomocą patyczka do szaszłyków wykonujemy dziurki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy lekko olejem i przekładamy ciasteczka.

Landrynki ( każdy kolor osobno ) wkładamy do woreczka foliowego i kruszymy wałkiem lub używamy malaksera. Wykładamy nim środek ciasteczek tak, aby nie było wolnego miejsca. Pokruszone landrynki nie powinny mocno wystawać poza grubość ciasteczek. Pieczemy w temp. 180 C przez ok.15 minut, aż lekko się zarumienią, a pył z landrynek się roztopi. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy odrywamy od papieru do pieczenia. Ciasteczka najlepiej smakują po 3 dniach. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje