Znajdź swój przepis

Przepis inspirowany pysznymi ciasteczkami delicje. Ciasto delicja nie jest wierną kopia ciastek, ale znajdziemy w nim wiele podobnych smaków. Biszkopt równie dobrze możemy zastąpić gotowymi biszkopcikami i wtedy ciasto nie będzie wymagało pieczenia. Masa serowa jest słodka i delikatna, natomiast masa z jabłkami gęsta i lekko kwaśna. Ciasto możemy wykonać wcześniej, ponieważ im dłużej je przechowujemy tym lepszy jest jego smak.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g białego sera ( może być z wiaderka )
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka mleka

 

SKŁADNIKI NA MASĘ Z JABŁEK:

  • 4 jabłka, średnie
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 85 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru

Żółtka oddzielamy od białek, następnie łączymy z cukrem i miksujemy, aż uzyskamy lekko puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Ciasto będzie dosyć suche. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połowę białek dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta i miksujemy, pozostałą część piany delikatnie łączymy z ciastem za pomocą łyżki. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie silikonowa, natomiast zwykłą należy wyłożyć papierem do pieczenia ) i pieczemy ok. 20 min, aż biszkopt lekko się zarumieni.
Jabłka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, aby powstał mus. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, następnie łączymy z proszkiem galaretki. Studzimy.
Biały ser mielimy trzykrotnie lub używamy dobrej jakości sera gotowego. Miksujemy razem z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Masę przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Proszek budyniowy łączymy z mlekiem i dodajemy do gotującej się masy serowej. Cały czas mieszając gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Zostawiamy do wystudzenia.
Po tym czasie na biszkopt wykładamy masę serową ( tortownica powinna być szczelna, aby nic nie mogło wypłynąć ) i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, aż masa stężeje. Następnie wykładamy równomiernie masę z jabłek.
Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Studzimy i polewamy nią wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Magdalena says:

    Smaczny aczkolwiek dwie uwagi. Pieczony z podwójnej porcji na blachę 23×35: wystarczająca jest do budyniu jedna szklanka mleka, Z dwóch jest zbyt wodnisty. Po drugie cukier do sera do smaku, przy podanej ilości mnożąc razy dwa jest za mało słodki. Ja zrobiłam większy biszkopt i po przekrojeniu dałam: biszkopt, ser, jabłka, biszkopt, polewa. Jest stabilniejszy ale równie dobrze się prezentuje. Całość piątka z plusem za wygląd i smak.

  2. czy mąkę pszenną mogę zastąpić inną, np. jaglaną?

  3. Witam, chciałabym upiec ciasto na święta, z tym że tortownica o podanych przez Panią wymiarach jest za mała, ponieważ rodzinę mam dużą :) moja blacha ma wymiary 25×38, jakie proporcje użyć do takich rozmiarów? Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź

    1. Ilovebake says:

      Myślę, że warto podwoić ilość składników :) Ps. do masy serowej dodaj 1 1/2 szklanki cukru.

    2. Dziękuje bardzo! Pozdrawiam ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x