Ciasto ala ptasie mleczko – przepis


Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto przypominające ptasie mleczko. Moja wersja jest z kakao, ale do masy możemy dodać ulubiony sok, kawę lub czekoladę. Ciasto nie wymaga pieczenia i bardzo szybko się je przygotowuje, podawać możemy od razu lub następnego dnia. Polecam do wypróbowania. Inspiracja: arabeskawaniliowa. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 8 białek
  • 8 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

DODATKOWO:

  • herbatniki do wyłożenia formy

 

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy herbatnikami. Żelatynę mieszamy w miseczce z kilkoma łyżkami wody. Miseczkę wstawiamy do gorącej wody i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, sok z cytryny, aromat oraz żelatynę. 3/4 masy wykładamy na herbatniki, natomiast pozostałą miksujemy z kakao ( czynności wykonujemy sprawnie, ponieważ masa szybko tężeje ). Przekładamy delikatnie na białą część masy. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

Wszystkie składniki na polewę oprócz żelatyny podgrzewamy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Zostawiamy do przestudzenia. Polewę równomiernie rozprowadzamy, następnie wkładamy do lodówki, aby polewa stężała. Smacznego.

wydrukuj teraz