Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto ala Bounty – przepis

Styczeń 2, 2014 , 23967 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
bounty-ciasto-czekoladowo-kokosowe

Kolejne ciasto wzorowane na popularnym batoniku Bounty. Ciasto nie jest bardzo słodkie, ale jeśli preferujecie mocno słodkie smaki dodajcie więcej cukru do masy i zamieńcie czekoladę gorzką na mleczną. Ciasto kakaowe jest delikatne i lekkie, natomiast masa bardzo kokosowa z lekko wyczuwalną kaszką i masłem. Smak jest bardzo podobny do batonika i na pewno będzie smakować dzieciom. Polecam do spróbowania, ponieważ nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 250 g masła, temp. pokojowa
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszki do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:

  • 500 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 250 g wiórek kokosowych
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30 %

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem, aż powstanie puch. Następnie dodajemy stopniowo roztrzepane jajka, cały czas miksując. Dodajemy połowę suchych składników i miksujemy, następnie dodajemy drugą część i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy 4 łyżki mleka i ponownie łączymy. Przekładamy do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 20×30 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka.

Mleko zagotowujemy razem z cukrem. Następnie dodajemy masło oraz kaszkę manna i cały czas mieszamy, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe oraz aromat śmietankowy, całość łączymy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wykładamy na jeszcze ciepłe ciasto kakaowe.

Czekoladę oraz śmietankę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż składniki całkowicie się połączą. Polewamy delikatnie wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Zostawiamy do stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.

  • Gienia

    Ciasto pycha, biszkopt i masa z tego przepisu super, dodam że piekłam pierwszy biszkopt w moim życiu i wyszedł rewelacyjnie. POLECAM

Może to Cię zainteresuje