Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Kokosowa szarlotka z budyniem – przepis

Styczeń 20, 2014 , 20302 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
kokosowa-szarlotka-z-budyniem-przepis-1

Szarlotka przekładana masą budyniową i kokosową. Świetny pomysł na urozmaicenie dobrze wszystkim znanego ciasta. Biszkopt jest bardzo delikatny i puszysty, masa z jabłek i kiwi jest dosyć kwaśna, ale można ją dosłodzić. Budyń jest lekko słodki i stanowi składnik równoważący smak kwaśny i bardzo słodki masy kokosowej. Pyszna kombinacja i nowy, prosty sposób na szarlotkę. Smacznego.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki octu

 

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

 

SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru

 

SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:

  • 800 g jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 kiwi

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy 3/4 szklanki cukru i ponownie chwilę miksujemy. W oddzielnej miseczce chwilę miksujemy żółtka, dodając stopniowo przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz ocet ( na tym etapie ciasto będzie suche ). Do ciasta dodajemy 3-4 masy białkowej i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe białka delikatnie mieszając łyżką do połączenia z ciastem. Wlewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm lub nieco większej, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 -15 min. Po ugotowaniu dodajemy 5 łyżek cukru i mieszamy. Kiwi kroimy w plasterki, które dzielimy na kawałeczki. Masę jabłkową wykładamy na jeszcze ciepły biszkopt i układamy warstwę kiwi.

W 150 ml mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem, następnie dodajemy rozprowadzony w mleku budyń. Cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Jeszcze ciepły wykładamy na ciasto.

Masło razem z wiórkami kokosowymi i cukrem podgrzewamy, aż do połączenia. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka miksujemy, dodajemy stopniowo do masy kokosowej i łączymy mikserem. Wykładamy na budyń i ponownie wkładamy do piekarnika na 30 min. w temp. 180 C. Smacznego.

  • agnieszka

    Pieklam juz dwa razy i nie moge sie najesc

Może to Cię zainteresuje