Nie potrafisz wykonać domowych pączków? Boisz się, że stracisz czas i pączki nie udadzą się? Ten przepis na muffinki rozwiąże Twoje problemy. Nie znam prostszego przepisu, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, napełnić ulubionym dżemem lub innym ulubionym kremem, włożyć do piekarnika i gotowe. Nie trzeba wyrabiać ciasta, formować i smażyć. Muffinki są bardzo aromatyczne, delikatne i puszyste. Rewelacyjny zamiennik tradycyjnych pączków w tłusty czwartek. Inspiracja: taste. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 8 muffinek
- 300 g mąki tortowej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml oleju
- 1 duże jajko
- 175 ml maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 4 łyżeczki dżemu
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła lub margaryny
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. W oddzielnej miseczce łączymy olej razem z jajkiem, maślanką oraz ekstraktem z wanilii. Mieszaninę dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia składników. Papierowe foremki na muffinki wypełniamy łyżką ciasta, robiąc na środku lekkie wgłębienie na dżem. Wypełniamy 0,5 łyżeczką dżemu i przykrywamy łyżką ciasta. Najlepiej jeśli foremka zostanie napełniona do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min.
Masło lub margarynę rozpuszczamy, cukier mieszamy z cynamonem. Wierzch jeszcze ciepłych muffinek smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem. Smacznego.
Jakas alternatywa dla maslanki?
może kefir lub jogurt :)
Właśnie wczoraj upiekłam :) I choć muszę niestety stwierdzić, że z pączkami mają mało wspólnego to mam Słodki Czwartek i też pycha ;p Pożyczam przepis na bloga, tylko zrobiłam sobie wersję na 12 muffinek ;)