Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Proste ciasto marchewkowe ala Bourke Street Bakery – przepis

Luty 11, 2014 , 6502 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
7.CIASTO MARCHEWKOWE ALA BOURKE STREET BAKERY - PRZEPIS

Inspiracją do tego przepisu była słynna piekarnika Bourke Street Bakery, gdzie dwóch pasjonatów z uwielbieniem i miłością do jedzenia serwują wszelkiego rodzaju pieczywo, ciasta i desery wykonane ręcznie. Ciasto marchewkowe jest wzorowane na podawanym właśnie w tym miejscu deserze. Lekko wilgotne, słodkie i zdrowe ciasto. Dopełnieniem jest masa serowa, która doskonale smakuje w połączeniu z marchewką i orzechami. Polecam wypróbować jeśli chcecie zjeść naprawdę dobre ciasto marchewkowe. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 150 g mąki tortowej
  • 70 g orzechów np. włoskich
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 220 g cukru
  • 170 ml oliwy
  • 125 g startej na tarce marchewki

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 40 g cukru pudru
  • 40 g miękkiego masła lub margaryny
  • 300 g sera białego, mielonego
  • 80 ml śmietanki do deserów 36 %

Orzechy podpiekamy przez ok. 5 min w piekarniku ustawionym do temp. 200 C. Następnie siekamy do uzyskania niedużych kawałeczków. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. Białka ubijamy pod koniec dodając stopniowo 60 g cukru. W oddzielnej miseczce miksujemy całe jajko razem z żółtkiem, dodajemy 160 g cukru i ponownie miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji ok. 4-5 min. Pod koniec dodajemy stopniowo oliwę i miksujemy. Dodajemy suche składniki i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy, aby za mocno nie naruszyć puszystej struktury. Do ciasta dodajemy orzechy oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Na koniec dodajemy ubite białka z cukrem i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy silikonowej lub zwykłej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą o śr. 26 cm. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka.

Składniki do masy powinny mieć tę samą temp. pokojową. Masło ubijamy przez chwilę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy po łyżce białego, mielonego sera, cały czas miksując. Na koniec dodajemy śmietankę, miksujemy. Gotową masę wykładamy na całkowicie ostudzone ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje