Tort truskawkowy z kremem serowym – przepis


Tort truskawkowy, który w tym roku przygotowałam na walentynki, ale sprawdzi się na przeróżne okazje, urodziny lub rocznicę. Biszkopt jest bardzo puszysty i lekki, natomiast krem serowy jest słodki i dosyć gęsty. Lekko kwaśne truskawki nawilżają biszkopt i przełamują smak dosyć słodkiego tortu. Truskawki mogą być zastąpione innymi owocami, na które akurat macie ochotę. Najlepszy smak tort osiąga następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się ” przegryzą”, a sok z truskawki nawilży biszkopt. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 12 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej

 

SKŁADNIKI NA KREM SEROWY:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 227 g gęstego serka białego, mielonego
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

DODATKOWO:

  • 500 g mrożonych lub świeżych truskawek
  • kilka świeżych truskawek do dekoracji

Z połowy jajek ( 6 szt.) oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy razem z 1 szklanką cukru, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo 1 szklankę mąki wcześniej przesianej przez sitko. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy połowę piany z białek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i łączymy. Przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 min, aby nie opadło. Następnie wyciągamy i studzimy. Z pozostałych składników pieczemy drugi biszkopt wykonując identyczne czynności.

 Serek biały ucieramy razem z cukrem przez chwilę. Następnie dodajemy stopniowo śmietankę, cały czas ucierając masę.

Truskawki przekładamy do blendera i miksujemy, aż będą dobrze rozdrobnione.

 Każdy biszkopt przekrawamy na dwie części, usuwając nierówności jeśli powstały podczas pieczenia. Jedną część smarujemy masą z truskawek, drugi krążek biszkoptu smarujemy masą serową i nakładamy na masę z truskawek. Tworzą się w ten sposób dwie warstwy pomiędzy biszkoptami, które nie rozmazują się podczas nakładania. Identycznie postępujemy z kolejnymi dwoma częściami biszkoptu. Wierz wykańczamy masą truskawkową lub serową ( według gustu), na koniec dekorujemy świeżymi truskawkami. Tort wkładamy na całą noc do lodówki. Podajemy następnego dnia. Smacznego.

wydrukuj teraz