Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Muffinki

Podwójnie czekoladowe muffinki, najlepsze

Luty 24, 2014 , 13313 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepis na klasyczne muffinki czekoladowe z dodatkiem kropelek gorzkiej czekolady. Przepis bardzo prosty, który nie wymaga używania miksera. Muffinki są dosyć wilgotne i mocno czekoladowe, zachowują swoją świeżość nawet do 3 dni. Inspiracja: taste. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 6 dużych muffinek lub 12 małych

  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki kropelek z gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 jajka

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodajemy cukier oraz kropelki czekoladowe, mieszamy. W oddzielnej miseczce łączymy olej, mleko, wanilię oraz jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Foremki na muffinki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 C ( 160 C termoobieg ) przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. Smacznego.

czekoladowe muffinki

  • Wiktoria Zatoń

    Babeczki wyszły bardzo suche, choć trzymałam się proporcji w przepisie

Może to Cię zainteresuje