Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pączki, Tłusty czwartek

Marchewkowe pączki, pieczone – przepis

Luty 27, 2014 , 8189 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
paczki-marchewkowe-4

Zdrowa wersja pączków bez smażenia na głębokim tłuszczu i z dodatkiem puree z marchewki. Pączuszki są mięciutkie, lekko wilgotne i smakują jak połączenie pączków z drożdżówką. Najlepsze są jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Po upieczeniu w domu unosi się wspaniały korzenny zapach, natomiast same pączki po obtoczeniu w posypce zyskują jeszcze bardziej i aromat jest intensywniejszy. Polecam dla osób na diecie lub poszukujących zdrowszej wersji pączków w tłusty czwartek. Inspiracja: tastingnotesnyc. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka puree z ugotowanych marchewek ( ok. 6 szt. )
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

SKŁADNIKI NA CUKROWĄ POSYPKĘ:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki masła, roztopionego

Masło roztapiamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Do ciepłego mleka dodajemy suche drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy cukier, sól, przyprawę do piernika, cynamon oraz ekstrakt z wanilii, chwilę mieszamy. Następnie dodajemy puree z marchewek, jajka i żółtka, mieszamy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy i wyrabiamy przez ok. 10 min. Ciasto powinno być gęste i dosyć lepkie. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia ( ok. 1-1,5 godz. ). Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość 1-1,2 cm. Wykrawamy szklanką lub okrągłą foremką krążki o śr. 5-6 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 1 godz. ). Pączki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy ok. 10-15 min do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe pączki smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje