Znajdź swój przepis

Babka z białą czekoladą

3 marca, 2014

Jedna z pyszniejszych babek na Wielkanoc, która zaskoczyła mnie swoim smakiem. Babka z białą czekoladą jest lekka, puszysta, słodka i wilgotna w konsystencji. Kwaśna śmietana w połączeniu z białą czekoladą nadaje niepowtarzalnego wyrazu. Jeśli szukacie pysznej babki, która nie zawiedzie rodziny w Święta Wielkanocne to polecam ten przepis.

BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru pudru
  • 2 jajka, temp pokojowa
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • skórka otarta z 1 cytryny

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( stawiamy garnuszek z niewielką ilością wody, na górę stawiamy miskę ze szkła żaroodpornego – gotująca się woda będzie roztapiała czekoladę ), odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Jajka, śmietanę, olej oraz skórkę z cytryny chwilę miksujemy i dodajemy do suchych składników. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i ponownie chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej równomiernie surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie i dopiero później delikatnie wysuwamy z formy. Podajemy oprószone cukrem pudrem z kawałkami startej białej czekolady. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x