Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciastka kruche, Walentynki, Wielkanoc

Ciasteczka ” pastelowe róże” – przepis

Marzec 5, 2014 , 6289 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasteczka-pastelowe-roze-1

Przepięknie wyglądające ciasteczka w pastelowych kolorach, idealne na wiosnę. Kruche, mocno waniliowe i słodkie ciasteczka z kremem maślanym w kształcie róży. Ciasteczka idealne na różne okazje lub uroczystości, prezentują się niezwykle elegancko i będą ozdobą każdego stołu. Inspiracja: the baker chick. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 2 blaszek ciastek

  • 2 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g masła, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki esencji z wanilii lub esencji
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 226 g masła, temp. pokojowa
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • barwnik w płynie: żółty, czerwony, niebieski

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło chwilę miksujemy, następnie dodajemy cukier i miksujemy ok. 2 minuty. Pod koniec dodajemy jajka oraz wanilię i miksujemy do połączenia. Dodajemy suche składniki i miksujemy, aż wszystkie składniki będą połączone. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie oprószamy stolnicę mąką i przekładamy ciasto, które delikatnie wałkujemy ( może się przyklejać do wałka, aby tego uniknąć należy podsypywać ciasto mąką ) na grubość ok. 0,5 cm. Ciasteczka wykrawamy okrągłą foremką lub szklanką o śr. 6 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy przez ok. 10-12 min. do lekkiego zarumienienia boków ciastek. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Masło miksujemy przez 2-3 minuty, następnie dodajemy przesiany cukier puder, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny oraz mleko, łączymy mikserem. Jeśli masa będzie mocno gęsta można dodać więcej mleka. Przygotowany krem dzielimy na 3 części dodając do jednej żółty barwnik, do drugiej czerwony, a do trzeciej niebieski ( każdego po 1-2 kropli ). Każdą cześć mieszamy do momentu, aż kolor będzie idealnie rozprowadzony. Krem przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki i na środku wyciskamy niewielką ilość masy tworząc spiralę ( u mnie 3 wyciśnięte okręgi). TUTAJ znajdziesz filmik jak wycisnąć masę w kształcie róży. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje