Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Ciasta z owocami, Wielkanoc

Babka bananowa z orzechami – przepis

Marzec 26, 2014 , 9155 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
babka-bananowa-z-orzechami-5

Babka o intensywnym bananowym smaku z wyczuwalnym aromatem pomarańczy. Lekko wilgotna, miękka i spokojnie może być przechowywana parę dni nie tracąc świeżości. Orzechy możemy lekko podpiec i uzyskamy jeszcze mocniejszy aromat i chrupkość. Ciekawy pomysł na Wielkanocny stół, a przy tym zdrowszy wypiek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 115 g masła, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 mały banan, mocno dojrzały
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 50 g orzechów np. włoskich, posiekanych
  • 1/4 szklanki mleka
  • otarta skórka z połowy pomarańczy

Miękkie masło miksujemy razem z cukrem, aż konsystencja będzie lekka i pulchna. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, rozdrobnionego na puree banana. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, imbirem oraz mieszamy z solą. Mleko łączymy z wanilią. Do masła dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz mleko z wanilią, miksujemy. Pod koniec dodajemy skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy, łączymy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką ( u mnie silikonowa o wym 21×5 cm ), przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 30 min, aż brzegi ciasta będą lekko odstawały. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone ( musi być suchy ). Przez ok. 20 min studzimy ciasto w formie. Po tym czasie delikatnie wyciągamy i ostudzone oprószamy cukrem pudrem oraz dekorujemy orzechami włoskimi. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje