Ciasteczka bardzo delikatne, a zarazem chrupiące. Smak kremu jest bardzo orzeźwiający, kokosowy i słodki. Należy jest przygotować przed podaniem, ponieważ pod wpływem masy miękną. Przepyszne ciasteczka, które zaskoczą Cię swoją konsystencją. Inspiracja: tasteofhome. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO :
ILOŚĆ: ok. 18 ciastek
- 2 szklanka mąki tortowej
- 200 g masła lub margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1/3 szklanki cukru
- 4 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 3/4 szklanki wody
- 1 żółtko
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO:
- 1 białko
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Masło ucieramy razem z cukrem oraz ekstraktem na puch. Dodajemy przesianą mąkę i wszystko razem łączymy. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na ok. 3 mm grubości ( możemy lekko podsypywać mąką, pomoże nam to w rozwałkowywaniu i nie przywieraniu ciasta do wałka ). Następnie wykrawamy foremką kółka o śr. 5 cm. W połowie ciastek wykrawamy dziurki ( użyłam nakrętki od alkoholu ). Białko lekko rozbijamy i smarujemy nim każdy kawałek ciasta, te które mają wykrojoną dziurkę dodatkowo obsypujemy wiórkami kokosowymi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C, pieczemy przez ok. 8-10 min, do lekkiego zarumienienia.
W rondelku podgrzewamy wodę wymieszaną razem z przesianą mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, a na powierzchni pojawią się lekkie bąbelki. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtko, cały czas mieszając. Ponowie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Podczas wykonywania kremu należy cały czas delikatnie mieszać masę. Pod koniec dodajemy masło oraz sok z cytryny i łączymy. Zostawiamy do wystudzenia.
Na każde ciastko nakładamy łyżeczkę masy i zakrywamy, lekko dociskając ciastkiem z dziurką. Wykonujemy dokładnie to samo z wszystkimi ciastkami. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego.