Znajdź swój przepis

Świąteczne ciasto – przepis

7 kwietnia, 2014

Ciasto o wielowymiarowym smaku, dzięki połączeniu trzech różnych składników w blatach. Krem jest gęsty, śmietankowy i tworzy zwartą konsystencję przez co wypiek nie należy do najlżejszych i już jeden kawałek potrafi nasycić. Przeznaczone raczej na Święta, uroczystości rodzinne itp. Możemy udekorować czekoladowymi jajeczkami i wypiek wspaniale będzie prezentował na Wielkanoc. Ciasto słodkie, śmietankowe, z typu cięższych. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 350 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 350 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 350 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki barwnika czerwonego w płynie
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki maku

 

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 g sera białego, mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 180 g masła, miękkiego
  • 250 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

DODATKOWO:

  • 0,5 szklanki śmietanki 30 %

 

Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy czerwony barwnik, do drugiej mak, natomiast trzecią część łączymy z cynamonem oraz kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy o śr. 24-26 cm w temp. 180 C przez około 20 min. do tzw. suchego patyczka. Każdy płat studzimy.

Masło, ser biały, mascarpone, przesiany cukier puder przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pod koniec łączymy z wanilią oraz sokiem z cytryny.

Na kakaowy blat ułożony w tortownicy wylewamy 1/2 kremu, następnie przykrywamy makowym blatem, który lekko dociskamy. Wylewamy ostatnią część kremu i przykrywamy różowym blatem. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy wierzch ciasta, zaraz przed podaniem. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast tortownicy to w blaszce tej mniejszej to można piec? Czy ilość proporcji składników się zmieni?

  2. Ciasto przepyszne !!! :) Pozwoliłem sobie zamienić śmietanę na kajmak. Naprawdę polecam i dziękuję.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x