Znajdź swój przepis

Ajerkoniakowe babeczki z rumowym lukrem – przepis

14 kwietnia, 2014

Mini babeczki z tego przepisu są bardzo słodkie, wilgotne o dosyć ciężkiej konsystencji. Dodatek likieru advocat oraz rumu sprawia, iż wypiek podawany może być jedynie dorosłym. Super pasują na Wielkanocny deser do kawy. Inspiracja: onehundreddollarsamonth. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BABECZKI:

ILOŚĆ: ok. 8 sztuk

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki likieru advocat
  • szczypta soli
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • mała szczypta gałki muszkatołowej

 

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka rumu
  • 1-2 łyżki gorącej wody

 

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową oraz solą.

W oddzielnej misce miksujemy masło razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko oraz wanilię i ponownie miksujemy do połączenia. Pod koniec miksowania dodajemy likier oraz rum, mieszamy. Dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do silikonowych foremek na babeczki napełniając do 3/4 objętości. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. do zarumienienia brzegów. Ciasto sprawdzamy czy jest gotowe za pomocą patyczka, który wkładamy w środek ciasta, gotowe ciasto nie zostawia śladów na patyczku. Studzimy przez ok. 15 min i po tym czasie wydostajemy delikatnie z foremek.

Przesiany cukier puder łączymy z ciepłą wodą oraz rumem, powinna utworzyć się gęsta masa. Polewamy babeczki i odstawiamy do zastygnięcia lukru. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x