Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki, Wielkanoc

Włoskie bułeczki na Wielkanoc (Pane di Pasqua) – przepis

Kwiecień 15, 2014 , 6804 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
wloskie-buleczki-na-wielkanoc-pane-di-pasqua-3

Pane du pasqua, czyli tradycyjne włoskie pieczywo podawane w święta wielkanocne. Charakteryzują się przede wszystkim przeplataniem ciasta na różne sposoby, w którym umieszcza się jedno, dwa lub nawet kilka jajek. Niekiedy sposób wykonania przypomina chałkę z kilkoma barwionymi jajkami. Bułeczki najlepiej upiec tego samego dnia, w ktorym zamierzamy je podawać. Ciasto drożdżowe na drugi dzień staje się nieco twardsze. Wspaniały dodatek do koszyczka wielkanocnego ( święconki ) lub jako dekoracja domu na święta. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 8 -9 bułeczek

  • 4 1/2 – 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży lub 14 g świeżych
  • 1 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 75 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli

 

DODATKOWO:

  • 8-9 barwionych jajek ( nie gotowanych )
  • kolorowa posypka
  • jajko wymieszane z łyżką wody

 

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ( oprócz mleka, które podgrzewamy ).

Suche drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 min. ( ze świeżych wcześniej należy wykonać zaczyn ). Następnie dodajemy cukier, sól, masło, lekko roztrzepane jajka i połowę przesianej mąki. Mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki będą połączone. Dodajemy pozostałą przesianą mąkę i wyrabiamy do momentu, aż nie będzie przyklejać się do dłoni. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1,5 godz. ). Po wyrośnięciu ciasto ponownie chwilę zagniatamy, aby je odgazować. Ciasto dzielimy na 16 lub 18 części ( u mnie każdy kawałek miał ok. 60 g ). Z każdej części formujemy dłońmi wałeczek o dł. ok 35-40 cm. Bierzemy dwa wałeczki i łączymy je u góry i zakręcamy tworząc coś na kształt świderka. Zlepiamy na dole i formujemy kółko, przekładamy na blaszkę do pieczenia. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi kawałkami ciasta. Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok. 25 min. Po tym czasie smarujemy jajkiem oraz obficie posypujemy kolorową posypką. Delikatnie wkładamy jajko, które powinno swobodnie wchodzić środek bułeczki. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25 min do zarumienienia. Smacznego.

Wskazówka: jajka najlepiej zabarwić dzień wcześniej, aby dobrze wyschły. Zapobiegnie to nadmiernemu odbarwianiu jajek podczas pieczenia.

Może to Cię zainteresuje