Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem, Torty, Wielkanoc

Kakaowy tort z advocatem – przepis

Kwiecień 16, 2014 , 15959 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
kakaowy tort z advocatem

Lekki biszkopt kakaowy nasączony sokiem z brzoskwiń i w konsystencji przypominający ptasie mleczko krem na bazie likieru advocat. Tort z advocatem nie jest ciężki, ale też nie należy do najlżejszych deserów. Wspaniały na święta lub okazje rodzinne, ale nie mogą spożywać go dzieci ze względu na dodatek alkoholu. Brzoskwinie przełamują smak ciasta i nadają mu świeżości. Najlepiej kroić nożem zanurzonym we wrzącej wodzie.Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA KREM ADVOCATOWY:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • pół szklanki ajerkoniaku
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek wrzącej wody
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

 

DODATKOWO:

  • puszka brzoskwiń, pokrojonych na cząstki
  •  sok z brzoskwiń

 Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Łączymy z żółtkami, pod dodaniu każdego miksujemy. Mąkę mieszamy razem z kakao i partiami za pomocą sitka przesiewamy do masy delikatnie łącząc dużą łyżką, aby surowe ciasto straciło jak najmniej ze swojej puszystości. Pieczemy w tortownicy o śr. 26 cm w temp. 180 C przez ok. 30 min, pod koniec pieczenia sprawdzamy ciasto patyczkiem ( powinien być suchy ). Po skończeniu pieczenia zostawiamy w piekarniku na około 15 min przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i studzimy do temp. pokojowej. Śmietankę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec nie przerywając miksowania dodajemy przesiany cukier puder, ajerkoniak oraz przestudzoną żelatynę.

Wierzch biszkoptu wyrównujemy, następnie przekrawamy na pół. Jeden blat biszkoptowy wkładamy do tortownicy ( najlepiej ze zdejmowana obręczą ) i nasączamy sokiem z brzoskwiń, następnie wykładamy masę. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając i nasączając.

Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu roztapiamy. Polewamy ciasto i układamy cząstki brzoskwiń. Ciasto wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej zostawić na całą noc. Ciasto wyjąć na pół godziny przed podaniem. Smacznego.

  • Emme

    Myślisz, że żeby była wersja wegetariańska, można dodać pektyny zamiast żelatyny?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      W tym nie mogę Ci pomóc bo jak na razie nie znam zbyt dobrze wypieków wegańskich.

Może to Cię zainteresuje