Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Ciasta biszkoptowe, Ciasta czekoladowe, Wielkanoc

Babka marmurkowa, prosta i najlepsza – przepis

Kwiecień 17, 2014 , 39534 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
babka-marmurkowa-przepis-2

Babka marmurkowa to klasyk wśród babek, nie wymaga wielkich umiejętności i rzadko kiedy grozi zakalcem. Dosyć wilgotna, lekka w swojej strukturze i co najważniejsze musi być podana z polewą czekoladową, ponieważ o wiele lepiej smakuje. Dowolnie można wykładać surowe ciasto i uzyskiwać różne wariacje po przekrojeniu. Babka pojawia się zawsze, gdy rodzina chce szybko coś słodkiego. Inspiracja: telegraph. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 225 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 275 g mąki tortowej
  • 225 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki kakao, czubate
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30 %

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Kakao przesiewamy do oddzielnej miseczki i zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody, energicznie mieszamy, aby powstała gładka masa.

Masło o temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch przez min. 2 minuty. Następnie dodajemy stopniowo jajka, przesianą mąkę, mleko,wanilię i cały czas miksujemy. Surowe ciasto dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy masę z kakao, miksujemy do połączenia. Keksówkę o wym: 9×28 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Do formy wykładamy 1/2 kakaowego ciasta i wyrównujemy łyżką. Następnie przekładamy 1/2 ciasta jasnego i ponownie wyrównujemy, pozostałą część kakaowego i jasnego. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 50-60 min do tzw suchego patyczka. Ciasto studzimy w piekarniku i wyciągamy dopiero po 15 min.

Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Jeszcze lekko ciepłe ciasto polewamy czekoladą i zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego.

  • izomorfia3

    Szybko i bezproblemowo czyli idealnie :D:D

  • Monika

    Wspaniale ciasto , zawsze się udaje! i wszyscy się nimi zachwycają :)

  • Monika

    Wspaniałe ciasto, zawsze się udaje! i wszyscy się nim zachwycają :)

  • Magdalena MP

    robie juz po raz kolejny smakuje wysmienicie:)

Może to Cię zainteresuje