Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bezy, Mazurki, Wielkanoc

Mazurek kajmakowy z bezą – przepis

Kwiecień 18, 2014 , 9460 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
mazurek-kajmakowany-z-beza-przepis-9

Wspaniały, kruchy mazurek ze słodkim nadzieniem kajmakowym przełamanym kwaśną marmoladą. W przypadku tego przepisu należy pamiętać o dobrym wypieczeniu spodu pod mazurka, inaczej może być w środku surowy. Małe bezy możemy zastąpić np. orzechami włoskimi. Prosty i klasyczny wypiek na Wielkanoc. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA SPÓD MAZURKA:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła lub margaryny, zimne
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko, małe

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • pół puszki masy kajmakowej
  • 2-3 łyżki marmolady np. wieloowocowej

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 1 białko z dużego jajka, surowe
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Mąkę, zimne masło, cukier puder oraz jajko szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Schłodzone rozwałkowujemy i przekładamy do formy o wym. około 23×28 cm. Ponownie wstawiamy do lodówki na min. pół godziny. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 20 min lub do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu studzimy i wkładamy na 15 min. do lodówki. Masę kajmakową podgrzewamy, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję. Następnie na spód mazurka rozsmarowujemy marmoladę, przestudzoną masę kajmakową i ponownie wkładamy do lodówki na min. pół godziny.

Białko ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodajemy cukier, aż masa stanie się lśniąca i gęsta. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Masę białkową przekładamy do rękawa cukierniczego lub łyżką tworzymy małe kleksy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje