Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Rogaliki

Drożdżowe rogale maślane – przepis

Kwiecień 25, 2014 , 16415 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
maslane-rogale-przepis-3

Rogaliki wykonane w dosyć nietypowy sposób, posmarowane wewnątrz masłem, przez co tworzy się cudowna struktura. Rogale są delikatne, wierzch lekko chrupiący z wyczuwalnym maślanym smakiem. Doskonale pasują do słonych dodatków jak i słodkich. Najlepsze zaraz po upieczeniu, ale przechowywane w pojemniku zachowają miękkość nawet do 3 dni. Inspiracja: Chleb. Domowy wypiek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 14 rogali

  • 590 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 65 g masła

DODATKOWO:

  • 50 g masła, roztopionego
  • 1 jajko rozmieszane z łyżka wody do posmarowania

ROGALIKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Drożdże świeże mieszamy z 1 łyżką cukru, 1 łyżką przesianej mąki oraz 1 łyżeczką ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( jeśli zaczyn nie zacznie „działać” należy wykonać go od nowa ). W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka i łączymy z solą, pozostałym cukrem oraz olejem. Przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy do masy jajecznej razem z sokiem z cytryny, roztopionym masłem ( jeszcze lekko ciepłym ), wyrośniętym zaczynem oraz pozostałym mlekiem, które lekko podgrzewamy ( nie może być gorące, a tylko ciepłe ).

ROGALIKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy cukier, sól oraz suche drożdże. Jajka lekko roztrzepujemy razem z olejem i dodajemy do mąki. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe ( nie może być gorące ) i wlewamy do składników razem z sokiem z cytryny. Masło roztapiamy i jeszcze lekko ciepłe dodajemy.

 ——————-

Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte dzielimy na 14 kawałków, z których formujemy kulki. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek o dł. 20 cm, smarujemy niewielką ilością roztopionego masła i zwijamy jak rulonik. Końce zwijamy ku sobie tworząc kształt rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min do podwojenia objętości. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na ok. 25 min do zarumienienia skórki. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje